Literatuur & Romans VBK Media Augustus 2012

Chocolat

Citaat

Harris heeft er goed aan gedaan om enkele, zeer verschillende, personages op de voorgrond te laten treden. Het verhaal kabbelt eigenlijk voort, maar deze personen voegen nog wat sjeu aan het verhaal toe.

Wanneer Vianne Rocher met haar dochtertje Anouk in een klein Zuid-Frans dorpje neerstrijkt, lijken er magische krachten tot leven te komen. Pal tegenover de kerk opent ze een chocolaterie. Met lede ogen moet de starre dorpspastoor Reynaud aanzien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd zijn parochianen verleidt met onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid. Al snel sluit ze vriendschap met de dorpelingen. Wanneer Vianne aankondigt dat ze met Pasen een chocoladefestival wil organiseren, raakt père Reynaud buiten zichzelf van woede, en stevent de strijd in het dorp af op een dramatisch hoogtepunt.

Chocolat is het bekendste boek van Joanne Harris. Het wist een groot publiek te bereiken, mede door de verfilming met Juliette Binoche en Johnny Depp in de hoofdrollen. Ik heb de film niet bekeken en ben altijd benieuwd geweest naar het boek, dus besloot het er nu dan toch eindelijk maar eens bij te pakken.

In Chocolat volgen we het leven van Vianne en haar dochter Anouk. Zij komen via vele omzwervingen uiteindelijk terecht in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk. Iedereen kent elkaar en het duo wordt dan ook al snel met argusogen bekeken. Helemaal wanneer zij besluiten een luxe chololadewinkel te openen. De opstart is zeer moeilijk en de paar inwoners die de winkel bezoeken krijgen het zwaar te verduren. Dit wordt aangezwengeld door priester Reynaud. Het verhaal wordt dan ook afwisselend vanuit zijn perspectief als vanuit het perspectief van Vianne verteld.

De priester doet er alles aan om de winkel van Vianne ten gronde te richten. Hoeveel invloed hij in het dorpje heeft komt soms wat ongeloofwaardig over. Dit geldt tevens voor de acties die hij onderneemt om Vianne te dwarsbomen. Hij gaat hier wel erg ver in…

Harris heeft het dorpje levensecht beschreven. Je kunt de straatjes, de kerk en het winkeltje echt voor je zien. Hetzelfde geldt voor de inwoners. Harris heeft er goed aan gedaan om enkele, zeer verschillende, personages op de voorgrond te laten treden. Het verhaal kabbelt eigenlijk voort, maar deze personen voegen nog wat sjeu aan het  verhaal toe.

Chocolat is een echte feelgoodroman en duidelijk geschreven voor de vrouwelijke lezers. Het verhaal kabbelt rustig voort en eigenlijk gebeurd en niet zo heel veel. Het is met name de setting die charme aan het verhaal geeft. Een roman die je tijdens de koude winterdagen toch een warm gevoel weet te geven.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesVerfilmd
Uitgever
Verschenen
Pagina

368

ISBN

9789032513504

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.