Literatuur & Romans Mei 2015

Cecile

Citaat

Met in het achterhoofd al het nieuws over vluchtelingen en gedwongen prostitutie, weet Ish Ait Hamou via dit boek je hart te raken.

Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet. Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Fran‡aise intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden. Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer Djibril verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.

Djibril is een onbezonnen, nieuwsgierige jongen en heeft een hang naar avontuur. Hierdoor onderneemt hij dingen die zijn familie in verlegenheid brengen en doet hij uiteindelijk iets dat verstrekkende gevolgen heeft voor hemzelf, maar ook voor zijn hele familie. Op twaalfjarige leeftijd wordt hij héél snel volwassen.

Ondanks dat Djibril er op jonge leeftijd alleen voor staat, weet hij zich te handhaven in een onbekend land waar hij de taal niet van spreekt. Uiteindelijk besluit hij de reden te achterhalen van het feit dat hij hier überhaupt terecht is gekomen en gaat op zoek naar Cécile, het Franse meisje dat het hart van zijn broer had geraakt.

Het boek gaat van een mooi beeld van Djibrils zorgeloze leven in Marokko en de verstrekkende liefde binnen zijn familie, via een indringende blik in het leven van vluchtelingen, naar het zorgwekkende leven van beïnvloedbare jonge vrouwen in de achterbuurten van Parijs. De vraag blijft spoken of hij ooit zal terugkeren naar huis en zo ja, wat zal hij daar dan (nog) aantreffen?

Met in het achterhoofd al het nieuws over vluchtelingen en gedwongen prostitutie, weet Ish Ait Hamou via dit boek je hart te raken.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

320

ISBN

9789022330494

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.