Literatuur & Romans Archipel November 2007

Bekentenissen van een Jane Austen verslaafde

Citaat

Viera Rigler heeft met Dagboek van een Jane Austen verslaafde een weergaloos debuut neergezet, wat zowel origineel als grappig is.

Nadat haar relatie verbroken is zoekt Courtney Stone haar toevlucht in haar geliefde Jane Austen romans. Op een ochtend wordt ze wakker, niet in haar slaapkamer in LA, maar in het bed en het lichaam van een jonge vrouw in het negentiende-eeuwse Engeland. Een wel heel hardnekkige nachtmerrie, zo lijkt het. Heeft ze soms iets te vaak naar Pride & Prejudice gekeken?

Niet alleen blijkt ze vast te zitten in een ander tijdperk, ze wordt ook gedwongen het leven van de negentiende-eeuwse Jane te leiden. Maar zelfs haar enorme Austen kennis kan Courtney niet voorbereiden op vreselijke zaken als aderlatingen, kamerpo’s en menstruatiegordels en ook de verstikkende chaperonnes en verstandhuwelijken blijken in de praktijk veel minder romantisch te zijn dan in de boeken van Jane Austen…

Courtney kan niet geloven dat ze wakker wordt in het tijdperk van Jane Austen! Eindelijk kan ze het leven beleven zoals Jane dat ook gedaan heeft…alleen werkt het natuurlijk niet zo. Courtney denkt dat ze droomt, maar als blijkt dat er geen einde aan de droom komt probeert ze er, positief ingesteld als ze is, het beste van te maken.

Dat blijkt alleen moeilijker te zijn dan ze had gedacht. Ze is ziek als ze wakker wordt en het eerste wat er gebeurd is een aderlating en wordt er een po onder haar geduwd! Ze schijnt van haar paard gevallen te zijn… Courtney begrijpt hier niets van aangezien ze niet eens kan paardrijden. En de vrouw die zich voordoet als haar moeder praat ontzettend ouderwets en bekakt… Al snel beseft Courtney dat het gebruikelijk is in die tijd en ze probeert zich dan ook aan te passen, wat niet zomaar gaat. Ze maakt een paar verschrikkelijke woordspelingen wat voor grappige momenten in het boek zorgt.

Het verhaal is ontzettend vlot beschreven en het leest als een trein. Je wordt helemaal meegezogen in de wereld van Courtney zodat je het gevoel krijgt het zelf mee te maken als moderne vrouw van de 21ste eeuw. Het is grappig om te lezen hoe Courtney zich nog verzet tegen de normale gang van zaken in die tijd zoals kamerpo’s. Ze moet hier niets van hebben en gaat liever naar een modern toilet, wat zorgt voor hilarische momenten in het boek. En natuurlijk wordt ze verliefd op een leuke rijke man, maar kan dat wel in een droom? Wat als ze wakker wordt met liefdesverdriet?

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

276

ISBN

9789063053192

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.