Thriller & Spanning Cargo Augustus 2012

Beestachtige zaken

Citaat

Niet bijster spannend, maar met een originele invalshoek en goede balans tussen misdaad en het persoonlijke leven van Brunetti.

Wanneer het lichaam van een man gevonden wordt in het kanaal, staat commissaris Brunetti voor een raadsel. Hij heeft weinig aanknopingspunten: het lichaam is dermate aangetast door de stroming dat de man onherkenbaar is geworden. Hij draagt niets bij zich en is niet als vermist opgegeven. Bovendien wijst de autopsie uit dat de man leed aan de ziekte van Madelung, die een misvorming van het lichaam veroorzaakt. De sporen van deze zeldzame ziekte wijzen de identiteit van de man uit; hij blijkt dierenarts te zijn, en werkzaam in een slachterij. Het onderzoek doet Brunetti belanden in de wereld van de bio-industrie, waarna morele vraagstukken hem niet meer loslaten.

Beestachtige zaken is mijn eerste kennismaking met Donna Leon en ik wist niet zo goed wat ik ervan kon verwachten. Al snel blijk ik een makkelijk weglezend boek in handen te hebben dat goed te volgen is en niet verveelt. Leon weet op knappe wijze het Italiaanse Venetië neer te zetten, op dusdanige wijze dat de stad echt gaat leven bij de lezer. Ze kiest echter niet alleen voor al het moois wat de stad te bieden heeft, maar schroomt ook zeker niet op de minpunten van Venetië te laten sluimeren door het verhaal.

Het plot zit wat simpel en weinig origineel in elkaar. Het is meer een detective dan een echt spannende thriller. Door ondervragingen wordt de uiteindelijke dader ontmaskerd. De invalshoek van het slachthuis vind ik dan wel weer origineel. Ook hoop ik dat dit lezers aanzet tot nadenken over het vlees dat, veelal dagelijks, in hun mond stoppen en waar dat eigenlijk vandaan komt.

Naast de ontknoping van de gepleegde misdaad, staat ook het persoonlijke leven van Brunetti centraal en leren we hem steeds beter kennen. Zijn dagelijkse overpeinzingen, maar tevens zijn vrouw, andere gezinsleden en collega’s. Leon heeft hier een goede balans in gevonden.

Niet bijster spannend, maar met een originele invalshoek en goede balans tussen misdaad en het persoonlijke leven van Brunetti. Een prima eerste kennismaking met Leon.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

304

ISBN

9789023473534

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld