Science Fiction & Fantasy Mynx November 2007

Bam!

Citaat

Pratchett levert dus alweer kwaliteit.

In de Koemvallei lieten dwergen ooit trollen in een gemene hinderlaag lopen, of andersom, afhankelijk van je ethnische invalshoek. Allemaal heel lang geleden en ver weg. Dan wordt er in Ankh-Meurbork een dwerg dood gevonden, met naast zijn ingeslagen schedel een trolse knots. En als Commandeur van de Stadswacht Douwe Flinx er niet bliksemsnel in slaagt de moord op te lossen, wordt die oude veldslag weldra in zijn eigen stad nog eens dunnetjes overgedaan. De bijlen worden al geslepen en de knotsen van extra punten voorzien, terwijl Flinx naarstig in het duister tast… En evengoed is hij elke dag stipt om zes uur thuis om de kleine Douwe voor te lezen uit zijn lievelingsprentenboek Waar is mijn koe?. Er zijn nu eenmaal dingen die moeten.

BAM! is het niewste deel in de schrijfwereld reeks. In dit boek volgens we de Commandeur van de Stadswacht, Douwe Flinx. Flinx speelde al de hoofdrol in eerdere boeken over de Schijfwereld en zal voor velen een oude bekende zijn. In BAM! ontstaat er een rassenstrijd tussen de dwergen en de trollen. Aan Flinx te mooie taak om dit te voorkomen. De haat tussen dwergen en trollen bestaat echter al eeuwenlang en niet iedereen lijkt dit op te willen geven…

Zoals altijd is ook BAM! een weerspiegeling van onze eigen wereld. In dit geval over de strijd tussen verschillende groeperingen. Zoals in BAM! de trollen en dwergen tegenover elkaar staan, zo staan ook in onze echte wereld verschillende groeperingen tegenover elkaar.

Pratchett weet dit echter met een komische noot te brengen, waardoor het boek nooit echt zwaar wordt. Wel wordt het, zoals gebruikelijk, erg grappig. Bijvoorbeeld de vastberadenheid van Flinx om zijn zoontje elke avond voor te lezen. Niets, maar dan ook echt niets zal hem hier vanaf kunnen brengen. Of hij nu in gevecht is met een horde boze trollen, of op audiëntie is bij de patriarch, zijn zoontje moet en zal om 6 uur voorgelezen worden uit: Waar is mijn koe? (inclusief alle geluiden van boerderijdieren)

De nuchtere, pragmatische Flinx is altijd een belangrijk figuur geweest in de boeken van de Schrijfwereld. Ook in BAM! is Flinx weer zoals we gewend zijn. De rest van de stadswacht maakt ook weer zijn opwachtig.

Al met al een Schijfwereld boek zoals we gewend zijn, vol komische momenten en leuke parodieën. Met name de parodie op de Da Vinci Code heeft een grote glimlach op mijn gezicht gebracht. Pratchett levert dus alweer kwaliteit.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesBoekenreeks
Uitgever
Verschenen
Pagina

352

ISBN

9789022548639

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.