Waargebeurd TM Trademark Maart 2009

Bajesklant

Citaat

Het is een boeiende en tegelijkertijd schokkende ervaring, om door dit boek eens meegenomen te worden in de wereld van een gevangenisbewaarder.

Bajesklant is een oproep om de wereld te laten weten hoe hard het leven echt is in de gevangenis, zowel voor de gevangenen als voor de cipiers. Ronnie Thompson (pseudoniem) werkte voor hij als cipier aan de slag ging, bij de klantenservice van een bank. Maar hij wil meer uitdaging, als elke dag maar weer netjes in pak verschijnen en een ‘slecht’ salaris ontvangen. Hoewel hij in eerste instantie niet dacht aan werken bij de ‘Prison Service’, komt een vriend van zijn vader er mee en vertelt Ronnie over de mogelijkheden zich te specialiseren in dat vak. Ronnie solliciteert naar één van de beruchtste gevangenissen in Engeland en pas na bijna 2 jaar, hoort hij dat hij door de selectie is gekomen en wordt hij uitgenodigd. Samen met andere toekomstige gevangenbewaarders volgt hij de basistraining. Hij komt daar door heen, maar zelfs als je er niets van gebakken had, lieten ze je slagen…er waren gewoonweg mensen nodig!

Dan volgt Ronnies leven als bewaker in de gevangenis. Met stijgende verbazing word je als lezer mee genomen in de corrupte wereld hiervan. Drugshandel onder cipiers en criminelen, softe bewakers die geen hand uitsteken als er gevaar dreigt, directeuren die naar de buitenwereld een zo sociaal en positief mogelijk beeld van de gevangenis willen geven, gewelddadige incidenten verdoezelen en criminelen die tot het uiterste gaan om hun zin te krijgen. Ronnie wil zijn werk zo oprecht en eerlijk mogelijk doen, hij ontvangt wel respect van de criminelen maar ook wordt het hem zwaar gemaakt. Je leeft mee met Ronnie‘s moeite in het omgaan met zedendelinquenten en gevangen die zichzelf van kant maken en de relatie met zijn vrouw en twee kinderen, die door deze baan erg onder druk komt te staan.

Het is een boeiende en tegelijkertijd schokkende ervaring, om door dit boek eens meegenomen te worden in de wereld van een gevangenisbewaarder. Het vak als cipier is keihard. Zoals Ronnie ook aangeeft: Dit werk is geen gewone baan meer… het is een manier van leven. Een minpunt van het boek vind ik het ruwe en wat platte taalgebruik van de schrijver, al past het wel bij het harde leven in de bak!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

319

ISBN

9789049900816

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.