Jeugd De Fontein Januari 2008

Als je dit leest, ben ik dood

Citaat

Als je dit leest ben ik dood is een geweldig mooi, prachtig en ontroerend debuut van Nicholls dat het verdient om gelezen te worden.

Vijf feiten over mij:
1. Ik heet Sam.
2. Ik ben elf.
3. Ik verzamel verhalen en bizarre feiten.
4. Ik heb leukemie.
5. Als je dit leest, ben ik waarschijnlijk al dood.

Sam is elf en weet dat hij zal dood gaan aan leukemie. Op 7 januari begint hij aan een boek waarin hij de laatste maanden van zijn leven beschrijft. Dit is een opdracht die hij krijgt van zijn thuislerares. In zijn boek stelt Sam wensenlijstjes op. Ook stelt hij vragen waar niemand antwoordt op geeft, zoals: Doet sterven pijn en hoe weet je dat je bent gestorven? Sam gaat op onderzoek uit om de antwoorden te vinden. In het ziekenhuis raakt Sam bevriend met zijn ervaren en cynische lotgenoot Felix, die hem helpt zijn wensenlijst te realiseren. Zo helpt Felix hem bij de dingen die een tiener gedaan moet hebben: kersenbrandewijn drinken, sigaretten roken en zoenen met een vriendin. Maar dan overlijdt Felix en zijn de wensen van Sam nog niet allemaal verwezenlijkt…

Sam neemt de lezer mee naar een wereld die echt niet alleen maar uit doodgaan bestaat. Hij blijkt al snel een ontzettend dapper jongetje dat erg nieuwsgierig is naar de dood en er vervolgens alles over wil weten. Als niemand zijn lastig vragen weet te beantwoorden, schakelt hij het internet in om hem te helpen alles te weten te komen.

Het is leuk beschreven hoe Sam en Felix van elkaar verschillen, maar door hun ziekte toch heel goed bevriend raken met elkaar. Ze maken leuke en grappige momenten mee, die de lezer een glimlach op het gezicht doet brengen. Wat zijn de twee jonge kinderen toch dapper en sterk, samen slepen ze elkaar door elk ziekenhuisbezoek heen, tot Felix er niet meer is.

Wat ontzettend mooi en ontroerend is beschreven, is hoe de familie van Sam met zijn ziekte omgaat. Ook dit vertelt Sam in zijn boek. Aan het einde van zijn boek heeft Sam een meerkeuzevragenlijst gemaakt die zijn familie kan invullen. Dit geeft weer hoe zij vinden dat Sam is gestorven. 

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesVerfilmd
Uitgever
Verschenen
Pagina

191

ISBN

9789026123603

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.