Literatuur & Romans Xander Uitgevers November 2013

Aangeschoten wild

Citaat

Een mannenvriendschap is zelden zo mooi verwoord, en de zoektocht van een verloren ziel naar zichzelf is zelden zo intens geweest.

Als Bast en Ischa elkaar in de derde klas van de middelbare school ontmoeten, is het vriendschap op het eerste gezicht. Bast, tot dat moment een stille en eenzame jongen, bloeit op en dankzij Ischa komt alles wat hij tot nu toe over het leven wist in een ander licht te staan. Samen smeden ze plannen om het oersaaie Ochten te ontvluchten en de wijde wereld in te trekken.

Een dramatische gebeurtenis verandert alles en Bast- net achttien- vertrekt naar Latijns-Amerika op zoek naar spanning. Zonder plan en vooral zonder Ischa, met enkel zijn jongensdromen als gids. Hij belandt in de rusteloze backpackerswereld waar hij steeds onderweg is en bloot staat aan steeds gevaarlijkere verleidingen. Kan Bast zichzelf nog redden of is hij te jong om de duivelse prikkels van drugs en vrouwen te weerstaan?

“Een indringend verhaal over vriendschap en identiteit”, staat er op de voorkant. Het is een quote uit het juryrapport. Dat klinkt goed. Aangeschoten wild is een prachtig boek, dat een enorme aantrekkingskracht op me heeft. Hoewel het einde niet helemaal is wat ik had verwacht (niet perse negatief!) kon ik het boek gewoon niet wegleggen. Ik moest en zou weten hoe het met Bast verder ging: in welke problemen zou hij zichzelf nu weer werken? Wie zou hij nu weer van zich vervreemden? Wie zou hij nu weer pijn doen? Hij schrikt er namelijk niet voor terug om mensen te kwetsen. Vriendinnetjes bedriegt hij, vrienden liegt hij voor en zichzelf ontziet hij ook niet. Door zichzelf in de nesten te werken en continu drugs te gebruiken hoeft hij niet na te denken over zijn leven. Hoeft hij niet na te denken over het gemis wat het wegvallen van Ischa bij hem heeft achtergelaten.

De backpacktocht van Bast is een vlucht, maar zichzelf kan hij niet ontvluchten. Soms lukt het hem gelukkig te zijn, in zijn relatie met Any bijvoorbeeld. Maar het grootste deel van de tijd is hij egoïstisch en destructief. Tussen de dagelijkse beslommeringen en problemen van Bast door, wordt een mooi beeld geschetst van het leven en de omgeving in Zuid-Amerika. Van Houwelingen heeft zelf door Zuid-Amerika gereisd, en die ervaring komt goed uit de verf in het boek. De prachtige dorpjes en het bruisende stadsleven steken mooi af tegen de rauwe schaduwwereld waarin Bast leeft.

Of het helemaal goed komt met Bast, en hoe, vertel ik hier natuurlijk niet. Daar is dit boek te interessant en indrukwekkend voor. Ik wil iedereen daarom ook aanraden Aangeschoten wild te kopen. Je krijgt er een mooi geschreven, inderdaad indringend en heftig verhaal voor terug dat je lang bij zal blijven. Een mannenvriendschap is zelden zo mooi verwoord, en de zoektocht van een verloren ziel naar zichzelf is zelden zo intens geweest.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Pagina

9789401601337

ISBN

278

1 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • had het voorrecht om dit bijzonder aangrijpend boek te mogen lezen van Xanders
  Uitgeverijen voordat het uit kwam.
  Aangeschoten Wild is een geweldig boek dat alle facetten uitlicht van de mens.
  Droefheid, onstuimigheid, seksualiteit, allerlei bijzonderheden op het gebied van liefde tot haat
  worden omschreven op een manier die ieder voor zich een stukje herkenning met zich mee brengt.
  Je kunt merken dat de auteur Marco van Houwelingen zich verdiept heeft in cultuur en gewoonten van het land. Op een zeer indrukwekkende manier weet hij je te boeien van begin tot eind.