Jeugd Carry Slee Oktober 2008

9+ omnibus

Citaat

Drie leuke verhalen, welke onderling genoeg van elkaar verschillen om de omnibus boeiend te houden.

Deze 9+ omnibus bevat drie heerlijk typische Carry Slee verhalen.

In Verdriet met mayonaise heeft hoofdpersoon Leentje het te kwaad als ze haar vader een andere vrouw dan haar moeder ziet zoenen. Leentje vindt dat haar moeder ze veel achter haar vader aanloopt en een eigen leven moet opbouwen. Niet alleen het huishouden, maar ook een leuke baan zijn volgens Leentje voor haar moeder weggelegd! Haar moeder is lastig te overtuigen, totdat ze de opa van een van Leentjes klasgenoten ontmoet. En laat deze opa nu net een boekwinkel hebben…Ook op school zijn er problemen: in Leentjes klas, groep acht, wordt een iPod gestolen. Al snel zijn de beshuldigingen niet van de lucht…

In Bikkels komt groep zeven in actie tegen de nieuwe eigenaar van de snoepwinkel die discrimineert. Klasgenoot Murat mag meedoen in een toneelstuk maar blijkt dan zelf gediscrimineerd te worden. Murat schaamt zich en durft dit niet tegen zijn klasgenoten te zeggen. Totdat hij een plan bedenkt.

Link bevat twee eerder ook afzonderlijk verschenen verhalen. In Bliksemeiland krijgt Joeri het moeilijk als er een nieuwe jongen in de klas komt die alle vrienden van Joeri voor zich wint. Maar is deze Dennis wel zo stoer of wordt ook hij gepest en achtervolgd door de schimmen uit zijn verleden?  Vervalst, gaat over vier kinderen uit groep acht die vlak voor hun Cito-toets zitten. Als een klasgenoot Annemiek, een van het viertal, die niet zo goed kan leren, steeds uitmaakt voor dombo, besluiten Annemieks vrienden hem een lesje te leren. Is hij echt de dader?

Kenmerkend voor deze drie verhalen van Slee zijn is de recht toe recht aan stijl. Slee gaat ook ditmaal maatschappelijke problemen niet uit de weg. Vreemdgaan, discriminatie, pesterijen, ze draait er haar hand niet voor om. Het zijn verhalen voor de jongere jeugd, dus het laat zich raden dat de oplossingen vrij simpel zijn. Dit neemt echter niet weg dat Slee laat zien dat er werkelijk overal een oplossing voor is als je er maar in gelooft, maar dat je niet alles moet geloven wat je op het eerste moment denkt.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

287

ISBN

9789049923341

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld