Nieuws

Zes laatste kanshebbers Libris Literatuur Prijs bekend

De jury van de Libris Literatuur Prijs heeft maandag in Amsterdam de zes genomineerden bekend gemaakt voor deze prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Drie Nederlandse en drie Vlaamse schrijvers maken nog kans op de Libris Literatuur Prijs 2014 voor de beste oorspronkelijke Nederlandstalige roman.

Van de achttien eerder genomineerde titels koos de jury maandag Oorlog en terpetijn van Stefan Hertmans, Gelukkige slaven van Tom Lanoye, Roundhay, tuinscène van Marente de Moor, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, De omwegen van Jeroen Theunissen en Het verdwijnen van Robbert van Robbert Welagen.

“Al deze romans zijn van uitzonderlijke kwaliteit”, zei de jury. Van de zes titels zijn drie romans als non-fictie te bestempelen, is er één roman fictief en zijn er twee romans waarin de schrijvers aansluiting zoeken bij de politiek-economische realiteit. “De grenzen zijn niet eenvoudig te trekken”, aldus de jury.

Non-fictie

Over de gehele linie trof de jury een groot aantal inzendingen aan, ruim een kwart van het totaal, van wat zich het best laat karakteriseren met het containerbegrip non-fictieroman. Volgens de jury is ‘pure fictie moeilijker te duiden dan fictie die aansluit bij kwesties in de werkelijkheid waarmee het publiek al vertrouwd is’.

De winnaar van de prijs wordt 13 mei bekendgemaakt in het Amstel Hotel in Amsterdam tijdens een rechtstreekse tv-uitzending, gepresenteerd door Paul Witteman.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro. Vorig jaar sleepte Tommy Wieringa de prijs in de wacht met zijn roman Dit zijn de namen.

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.