Nieuws

Willem Jan Otten krijgt P.C. Hooft-prijs 2014

Schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten krijgt de P.C. Hooft-prijs 2014 voor zijn beschouwend proza.

Dat maakt organisator de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde maandag bekend. Otten (1951) krijgt de oeuvreprijs uitgereikt op 22 mei in het Letterkundig Museum in Den Haag. Hij wint een bedrag van 60.000 euro.

De jury noemt Otten “een essayist pur sang”. Voorzitter van de jury is dit jaar Paul Schnabel.

Uit het juryrapport: “Hij is origineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen. Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken.

De P.C. Hooft-prijs is komend jaar bestemd voor beschouwend proza. De prijs wordt elk jaar uitgereikt binnen een ander genre, afwisselend voor poëzie, essays en proza.

Eerdere winnaars binnen het genre essay zijn onder meer H.J.A. Hofland (2011), Abram de Swaan (2008) en Frédéric Bastet (2005). In 2013 werd de prijs uitgereikt in de categorie verhalend proza, aan schrijver A.F.Th. van der Heijden.

In 2005 won Otten de Libris Literatuurprijs voor zijn boek Specht en zoon. En in 1999 kreeg hij al de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele ouvre.

Met zijn laatste essaybundel Onze lieve vrouwe van de schemering werd hij in 2009 genomineerd voor de Ako Literatuurprijs.

Ottens meest recente roman is De Vlek, uitgegeven in 2011. Ook de meest actuele dichtbundel, Gerichte gedichten, stamt uit 2011.

In 1973 debuteerde Otten met de dichtbundel Een zwaluw vol zaagsel. In 1992 ontving hij de Jan Campertprijs voor de bundel Paviljoenen en het dichtwerk Eindaugustuswind werd in 1999 genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs.

Een man van horen zeggen was in 1984 zijn eerste roman. Een sneeuw en meer toneel uit 2006 is een bundeling van de belangrijkste toneelwerken van Otten.

Otten schreef naast essays, romans, poëzie en toneel ook kritieken voor diverse bladen. Zo was hij redacteur bij literair tijdschrift Tirade, maakte hij toneel- en muziekrecensies voor Vrij Nederland en publiceerde hij in magazine M van NRC Handelsblad.

Bron: Nu.nl/ANP

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.