Nieuws

Thomas Heerma van Voss is Literair Talent 2015

Voor het derde jaar op rij vroeg de Volkskrant kenners de jonge talenten voor het komend culturele jaar aan te wijzen. Thomas Heerma van Voss kwam uit de bus als Literair talent 2015. De Volkskrant vroeg honderden kenners op het gebied van mode, muziek, media, film, design en literatuur: welke jonge talenten zetten komend jaar de toon in Nederland? In de eerste stemronde noemde iedereen drie talenten; op basis daarvan werd een shortlist samengesteld van zes namen die wederom aan de kenners werd voorgelegd.

In de categorie Literatuur wezen recensenten en uitgevers Thomas Heerma van Voss (24) aan. Hij debuteerde in 2009 met de roman De Alklestafel. Daarna volgden nog Stern (2013), de verhalenbundel De derde persoon (2014) en het essay Onzichtbare boeken (2014). Recensenten prijzen onder meer zijn inzicht in menselijke verhoudingen en zijn strakke compositie en stijl.

Heerma van Voss reageert in de Volkskrant zelf enigszins dubbel op zijn uitverkiezing: ´Ik heb moeite met het woord talent. (…) het heeft een vleiende kant, zo´n uitverkiezing als deze (…) Toch lees ik in het woord talent ook altijd een opdracht, vooral nu het gaat om een jaar dat nog moet uitbreken.´ En: ´Als talentvol heb ik mezelf eigenlijk nooit beschouwd. Eerder als iets gedisciplineerder dan de meesten, en meer gesteld op afzondering.´

Bron: Leesplein.nl

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.