Nieuws

P.C. Hooftprijs-winnaar Gerrit Krol (79) overleden

Dichter en schrijver Gerrit Krol, winnaar van de P.C. Hooftprijs, is zondag in zijn woonplaats Groningen op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever maandag bekendgemaakt.

Krol was al enige jaren ziek. De auteur ontving veel erkenning voor zijn werk, onder meer in de vorm van de Multatuliprijs en de Busken Huetprijs.

Zijn oeuvre werd in 1986 bekroond met de Constantijn Huygensprijs en in 2001 met de P.C.Hooftprijs. In 2005 ontving hij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Krol werd op 1 augustus 1934 geboren. In 1962 schreef hij zijn romandebuut De rokken van Joy Scheepmaker. Hij schreef in totaal meer dan vijftig romans, verhalenbundels, novellen, dichtbundels en essays. In zijn laatste roman Duivelskermis (2007) beschreef hij de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

”Querido verliest in Gerrit Krol een scherpzinnige, tegendraadse en geestige auteur, die zijn grote liefdes, de kunst en de wetenschap, in zijn bijzondere oeuvre verenigde en vereeuwigde’’, aldus uitgever Annette Portegies.

Bron: Nu.nl/ANP