Nieuws

Literair experiment tijdens de campagne Nederland Leest

Het Nederland Leest experiment draait om het brein van de robot, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. De onderzoekers hebben deze kunstmatige intelligentie speciaal gevoed met een bibliotheek aan literatuur: tienduizend Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. Hierdoor kan tekst worden geproduceerd die een algemeen taalmodel overstijgt en echte literatuur wordt.

De techniek is nog volop in ontwikkeling. Een heel boek kan door de robot nog niet geschreven worden, maar een aantal alinea’s lukt al wel. Dr. Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut: “Het is fascinerend te zien wat voor mooie en spannende zinnen er nu al uit ons experiment rollen. Het experiment roept ook interessante vragen en dilemma’s op zoals: wat is creativiteit en wat is authenticiteit? Wat is de rol van de menselijke auteur en hoe kan kunstmatige intelligentie gebruikt worden als hulpmiddel bij het schrijven?

Deze nieuwe technieken zijn vergelijkbaar met de uitvinding van de elektrische gitaar: die bestond al voordat Jimi Hendrix virtuoze solo’s speelde, en net als met de elektrische gitaar moeten we nog ontdekken hoe deze taalmodellen ‘bespeeld’ moeten worden om tot nieuwe literatuur te komen.”

Ronald Giphart
De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang, menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Voor auteur Ronald Giphart (1965) bekend van Ik ook van jou en Phileine zegt sorry breken dan ook spannende tijden aan. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!” Giphart roemt de voordelen van het schrijven in samenwerking. ‘Ik kan altijd zeggen als het niks is: “Tsja, dat is de schuld van de robot. En als het een geweldig verhaal is, dan zeg ik; ‘ja goed, dat is dan wel dankzij mij ontstaan.” Tijdens Nederland Leest in november zal hij daarnaast ook als ambassadeur van de campagne optreden en bibliotheken door het hele land bezoeken.

Robotica
Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van de CPNB, zet het thema robotica centraal. Het motto van de campagne in 2017 is ‘Lees de toekomst’. Ik, robot van Isaac Asimov (Meulenhoff) wordt in november door de bibliotheek cadeau gedaan aan alle lezers, leden en niet-leden. Nederland Leest Junior maakt Cyberboy van Tanja de Jonge (Holland) middelpunt van de aandacht. De bibliotheek deelt dit boek op (basis)scholen in Nederland uit. Deze twee boeken zullen in Nederland jong en oud niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het praten. Nederland Leest 2017 vindt plaats van 1 t/m 30 november.

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl.

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.