Nieuws

Lebowski Publishers verwerft wereldrechten biografie John ‘Stoner’ Williams

Dankzij bemiddeling van literair agent Marianne Schönbach heeft Lebowski Publishers een opmerkelijke deal gesloten: de wereldrechten van de nog te schrijven biografie van John Williams, auteur van Stoner, Butcher’s Crossing en Augustus. Charles Shields, die eerder biografieën publiceerde van Kurt Vonnegut en Harper Lee, beiden New York Times bestsellers, zal de biografie van Williams schrijven, met als voorlopige werktitel: The Man Who Wrote the Perfect Novel.

Opmerkelijk is dat Lebowski niet alleen de Nederlandstalige rechten verwierf, maar de wereldrechten. Dit betekent dat Lebowski de biografie aan uitgevers wereldwijd kan verkopen. Ook is het mogelijk dat Lebowski de biografie rechtstreeks in het Engels uitgeeft. Het past in de strategie van Lebowski om een meer internationale rol te spelen: eerder werden wereldrechten verworven van de roman van de op tragische wijze overleden Iraanse muzikant Ali Eskandarian: rechten werden al verkocht aan onder meer Faber & Faber, Berlin Verlag en vier andere landen. Ook opereert Lebowski als co-agent voor de Deense classic Vernieling van Tom Kristensen (ism Gyldendal) en het NEIN-manifest van twitterfenomeen NeinQuarterly (ism Regal Literary Agency).

Sinds de verschijning op 8 augustus van Augustus was er veel aandacht voor het leven van John Williams: weduwe Nancy Williams deed voor het eerst interviews: Nieuwsuur (en Terzake in Vlaanderen)en NRC Handelsblad (en De Standaard in Vlaanderen) waren de gelukkigen. Het leverde grote stukken in de krant en bijzondere televisie op. De roman Augustus is inmiddels een geheide bestseller en staat in alle toptienlijsten.

Nederland neemt in de internationale herontdekking van Stoner een bijzondere positie in. Er werden in Nederland meer exemplaren verkocht dan in welk land ook (250.000 exemplaren) en het stond in 2013 maar liefst vijf weken op nummer 1 in de Bestseller top 60. Het boek eindige vorig jaar op plek 3 van bestverkochte boeken van Nederland. Stoner is inmiddels aan meer dan 25 landen verkocht, en er gingen wereldwijd bijna 1 miljoen exemplaren over de toonbank, sinds het boek werd herontdekt.

Bron: Lebowski Publishers