Nieuws

Inge Schilperoord wint Bronzen Uil voor beste debuutroman

De Nederlandse schrijfster Inge Schilperoord heeft met haar boek ‘Muidhond’ de Bronzen Uil gewonnen. Dat heeft de jury zaterdagavond in Gent bekendgemaakt tijdens het literair festival Het Betere Boek. De prijs, die de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar bekroont, is goed voor 5.000 euro en een bronzen beeld van een uil.

In totaal kwamen meer dan vijftig boeken in aanmerking voor de Bronzen Uil. Daaruit werd een selectie gemaakt van negen titels. ‘Het was een hoge kwaliteit en een moeilijke keuze’, vond de jury.

De jury, onder leiding van Jos Geysels en met verder Anna Luyten, Marnix Verplancke, Sylvain Peeters en Dirk Verhofstadt, bleek uiteindelijk vooral onder de indruk van de intense spanning die wordt opgebouwd in het boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord. ‘De spanning resulteert in een beklijvend verhaal en slaat over op de lezer, die afwisselend wordt aangetrokken en afgestoten’, aldus het juryrapport.

‘Ik ben enorm blij met deze prijs’, verklaarde de schrijfster uit Den Haag na ontvangst. ‘Ik vond het al een prijs op zich dat ik genomineerd was. Maar ik geloof ook mijn moeder die vanmorgen zei dat ze wakker was geworden door het schreeuwen van een uil en daarin een teken zag!’

Bron: Volkskrant.nl