Nieuws

Column: Amerika op zijn smalst

Meer dan een eeuw geleden, op 17 december 1903, kregen de broers Wilber en Orville Wright het voor elkaar. In hun zelf gebouwd vliegtuigje realiseerden ze een korte vlucht vanaf een heuvel in North Carolina. Het toestel bleef maar zeer kort in de lucht; toch staan deze oud-fietsenmakers uit Ohio te boek als de grondleggers van de luchtvaart. Hun prestatie heeft ons de kans gegeven wereldburgers te worden en onze voetsporen achter te laten op andere continenten.

De locatie van hun memorabele ontdekking is even fascinerend. North Carolina ligt aan de Atlantische Oceaan. Langs de kust bevinden zich de Outerbanks, een gebied vergelijkbaar met de Waddenzee. Vanuit de lucht gezien een lange dam in de vorm van een boog. Amerika op z’n smalst. Hierop zijn gehuchtjes gevestigd, waaronder Kill Devil Hills, waar Orville en Wilber geschiedenis schreven. In de zomer populair bij toeristen, in het najaar verlaten en gegeseld door de beukende golven van de oceaan. De huizen staan op palen, met parkeerruimte onder de panden.

Het vroegere proefterrein van de Wright Brothers is nu een museum: Kitty Hawk heet het. Je loopt er over de heuvel waarop het allemaal plaats had. Enkele stijlvolle monumenten en een wijd uitzicht over de oceaan en de landtongen waarop de bewoners de elementen trotseren. De zeewind herinnert je voortdurend aan waar je bent.

De wateren aan de oostzijde van de Outerbanks staan bekend als ‘Sound’, hetgeen staat voor ondiep. Op het vasteland wonen de mensen vrijwel onbeschermd. De landerijen gaan zonder dijk of dam over in de zee. Het leven is er kwetsbaar. De orkanen die dit werelddeel teisteren laten ook hier hun sporen na. De stijgende zeespiegel en erosie doen er ook geen goed aan. Sceptici vrezen dan ook dat dit unieke gebied gaat verdwijnen. Niet over honderd jaar, maar eerder. Een kwestie van evolutie.

Een continent dat niet bekend staat om een rijke, doorleefde geschiedenis zou dan iets belangrijks verliezen. De Outerbanks ademen iets nostalgisch en blijven in je herinnering voortleven. Ze zijn bereikbaar vanwege de droom van de gebroeders Wright. Voorlopig nog althans.

Nico de Beer

 

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.