Nieuws

Britse boekenverkoop naar nieuwe recordhoogtes door pandemie

Vorig jaar werden in het Verenigd Koninkrijk meer dan 212 miljoen gedrukte boeken verkocht. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover twee jaar voordien. De Britse boekenverkoop heeft daarbij het hoogste niveau van het voorbije decennium bereikt. Dat blijkt uit een rapport van analist Nielsen BookScan.

“De onderzoekers wijzen erop dat lectuur door het uitbreken van de coronacrisis werd gestimuleerd”, merkt de Britse krant The Guardian op. Vergeleken met drie jaar geleden – voor de uitbraak van de coronapandemie – liepen de inkomsten uit de verkoop van gedrukte boeken dan ook met 20 procent op.

Sluiting

De boekenverkoop werd volgens Nielsen vooral gedreven door de vraag naar misdaadromans, science-fiction en romantiek. Richard Osman was vorig jaar de bestseller-auteur op de Britse markt.

De sector liet vorig jaar een omzet van 1,82 miljard pond optekenen. “Dat vertegenwoordigde een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien”, voert Nielsen aan. “Daarmee liet de Britse boekenverkoop voor de eerste keer in de geschiedenis een omzet van meer dan 1,8 miljard pond zien.”

“Bij dat nieuwe record mag bovendien ook niet vergeten worden dat de boekhandels in heel het Verenigd Koninkrijk door de lockdowns in het begin van vorig jaar ruim drie maanden de deuren gesloten moesten houden.”

De fictie-sector kende vorig jaar een stijging met 20 procent. Romantische titels lieten daarbij een stijging met 49 procent optekenen. Bij science-fiction en fantasy was er sprake van een groei met 23 procent. Misdaadromans zagen de afzet met 19 procent oplopen.

Bron: usinessam.be

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.