Nieuws

Auteur Terry Pratchett overleden

De Britse fantasyauteur Terry Pratchett is overleden. De 66-jarige schrijver leed al jaren aan alzheimer. Pratchett was vooral bekend van zijn humoristische boekenserie Discworld (in het Nederlands vertaald als Schijfwereld).

Pratchett schreef gedurende zijn hele carrière meer dan zeventig boeken, waarvan hij er in totaal meer dan 55 miljoen verkocht. ,,De wereld is een van zijn helderste en scherpste geesten kwijtgeraakt”, zei zijn uitgever Larry Finlay van Transworld Publishers donderdag tegen de BBC. ,,Zoals zijn lezers weten, was Discworld zijn middel om zijn wereld te hekelen. Hij deed dat briljant, met veel talent, grote humor en voortdurende vindingrijkheid. In de laatste jaren was het zijn schrijven dat hem overeind hield”, weet Finlay.

Pratchett veroverde in de jaren tachtig de wereld van fantasy- en literatuurliefhebbers met zijn Discworld: een wonderlijke planeet, zo plat als een pannekoek, die op de ruggen van vier olifanten balanceert. De olifanten staan op hun beurt op een gigantische, vliegende schildpad genaamd ‘Tuin De Grote.’ De ‘schijf’ wordt bewoond door trollen, heksen, tovenaars, mensen en helden (een ras apart).

Toen het eerste Discworldboek een daverend succes bleek, besloot Pratchett zijn verdere leven schrijvend door te brengen. Vijftien boeken van zijn hand staan in de lijst van de 200 meest gelezen en geliefde boeken van Britse bodem. In 2008 werd Pratchett geridderd als erkenning voor zijn talent en zijn liefdadigheidswerd voor alzheimer-onderzoek. Hij smeedde een zwaard uit zelfgewonnen ijzer, om zijn ridderschap in volle glorie in praktijk te brengen.

Alzheimer trof hem in 2007. Hoewel Pratchett destijds aangaf dat hij ,,heus nog wel een paar boeken” kon schrijven, ging hij hard achteruit. Donderdag 12 maart 2015 werd de ziekte hem de baas. Pratchett overleed thuis in Beaconsfield, omringd door zijn familie.

Bron: Telegraaf

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.