Poëzieweek 2022: Natuur

Startdatum: 27/01/2022
Einddatum: 02/02/2022

Van 27 januari tot en met 2 februari 2021 loopt de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Thema van dit jaar is natuur: ‘Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.’

Traditiegetrouw gaan de Poëzieweek van start op Gedichtendag, donderdag 27 januari 2022. Gedurende de week worden er verschillende activiteiten georganiseerd om dichtkunst te vieren en te promoten. Het gevarieerde programma, bestaand uit grote en kleine poëzie-activiteiten, is in te zien op de site van de Poëzieweek.

Poëziegeschenk Wij waren onder de betovering

Ramsey Nasr (1974) zal het Poëziegeschenk 2022 schrijven. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Het geschenk draagt de titel Wij waren onder de betovering, en is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood in 1890. Ramsey Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot eigentijdse poëzie.