Agenda

Maand van de Geschiedenis 2018

Start datum: 01/10/2018

Eind datum: 31/10/2018

Agenda

Na het zoet van vorig jaar met het thema Geluk keert de Maand van de Geschiedenis dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

Een thema vol energie en gelaagdheid, precies zoals we het graag hebben bij de Maand van de Geschiedenis. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, vertellen we Nederland kleine en grote verhalen over Opstand. Altijd in het licht van de actualiteit, die zoveel interessanter wordt als we er perspectieven uit het verleden aan toevoegen. Ontdek gisteren, begrijp vandaag is niet voor niets ons parool.

Verhoogde oplages
Passend bij het thema schrijft Nelleke Noordervliet speciaal voor de Maand van de Geschiedenis het essay Door met de Strijd. Nederland en opstand, dat door de CPNB wordt uitgebracht. In oktober is het essay in de boekhandel te koop voor € 3,50. Dit jaar heeft het een oplage van maar liefst 19.600 exemplaren – 33 % meer dan vorig jaar. Op meer dan duizend plaatsen is daarnaast het Maand van de Geschiedenis-magazine verkrijgbaar, met achtergrondinformatie over het thema en een selectie van activiteiten. De populariteit van geschiedenisboeken neemt jaarlijks toe tijdens de Maand van de Geschiedenis: zo steeg de afzet van boekhandels in oktober 2017 met 38 %.

Bron: https://www.maandvandegeschiedenis.nl