Auteurs

Willem Jan Otten

Willem Jan Otten werd op 4 oktober 1951 in Amsterdam geboren.

In 1973 debuteerde hij als dichter met de bundel Een zwaluw vol zaagsel en won met zijn debuut de Reina Prinsen Geerligsprijs. Voor een van zijn volgende poëziebundels, Ik zoek het hier, won hij in 1981 de Herman Gorterprijs.

Zijn eerste roman verscheen in 1984 en kreeg de titel Een man van horen zeggen mee. Vervolgens was hij van 1989 tot 1996 was hij redacteur van Tirade. Tussendoor ontving hij de Jan Campertprijs voor Paviljoenen, wederom een poëziebundel.
In 1994 verscheen zijn roman Ons mankeert niets waarop Otten betrokken raakte in de discussie over het euthanasievraagstuk. Ook won hij in 1994 de Busken Huetprijs voor de essaybundel De letterpiloot.

In 1999 publiceerde Willem Jan Otten Het wonder van de losse olifanten. Hij won dat jaar de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn roman Specht en zoon verscheen in 2004 en werd in mei 2005 bekroond met de Libris Literatuurprijs. Het boek werd vertaald naar het Italiaans, Frans, Duits en Zweeds.

Inmiddels heeft Willem Jan Otten vele poëziebundels, verhalend proza, toneelstukken, artikelen, beschouwingen, essays en romans op zijn naam staan.