Auteurs

Roald Dahl

Roald Dahl werd op 13 september 1916 geboren in Llandaff, Zuid-Wales. Zijn vader overleed al jong en naar Engelse traditie ging Roald Dahl naar de kostschool waar vaak en veel lijfstraffen werden gegeven. Deze wrede behandeling liet levenslang littekens na op zijn psyche.

Na zijn opleiding vertrok hij in 1983 voor Shell naar het buitenland. Eind jaren dertig besloot hij om dienst te nemen in de RAF. In Kenia kreeg hij zijn eerste vlieglessen en een vervolgopleiding in Irak volgde. In 1940 crashte hij echter in Libië. Na zijn herstel vloog hij naar Griekenland en Palestina, maar in 1941 werd hij afgekeurd als gevolg van het opgelopen hoofdletsel na de crash in Libië.

Nadat hij was overgeplaatst naar Washington begon zijn schrijverscarrière. Al snel werden zijn eerste verhalen gepubliceerd in de Saturday Evening Post. Toen zijn carrière eenmaal begon te lopen schreef hij vele boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Bekende titels van Dahl zijn onder meer De reuzenperzik, Matilda, Sjakie en de chocoladefabriek, De GVR, De heksen en Joris en de geheimzinnige toverdrank. Ook schreef hij de autobiografische boeken Boy en Solo.

Vele boeken van Roald Dahl vormde de basis van een film, waaronder bijvoorbeeld Sjakie en de chocoladefabriek.

Roald Dahl overleed in 1990 aan leukemie.