Auteurs

R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 te Bloemfontein, Zuid-Afrika. Toen de driejarige Ronald met zijn moeder en zijn jongere broer Hilary een bezoek aan Engeland bracht, overleed zijn vader. Moeder Tolkien en haar zoons keerden niet terug naar Afrika, maar vestigden zich in Sarhole. Het dorpje stond model voor Hobbitstee, de woonplaats van de Hobbits in de Gouw, waar zowel De Hobbit als In de ban van de ring begint.

In 1904 stierf Tolkiens moeder. Het gezin was inmiddels naar een van de buitenwijken van Birmingham verhuisd, zodat de kinderen gemakkelijker naar school konden. De jonge Ronald, die er verder opgroeide onder voogdij van een katholieke priester, blonk op wonderbaarlijk uit in zijn studie; naast Grieks, Latijn en Frans leerde hij in korte tijd ook Gotisch en Angelsaksisch. De universiteit van Oxford verleende hem in 1910 dan ook probleemloos een beurs voor de studie klassieke talen. Tolkiens studie verliep zeer voorspoedig en een jaar na zijn cum-laude afstuderen, in 1916, trouwde hij met de drie jaar oudere Edith Bratt.

Kort na het huwelijk werd Tolkien opgeroepen om als verbindingsofficier bij de Lancashire Fusiliers deel te nemen aan de Slag bij Somme. Daar liep hij loopgravenkoorts op en hij werd in november 1916 teruggestuurd naar Engeland. Het grootste deel van het jaar dat er op volgde, bracht hij in het ziekenhuis door. Toen hij weer thuis kwam, werd zijn eerste zoon geboren. Daarna breidde het gezin Tolkien zich nog uit met nog twee kinderen. In 1925 werd Tolkien benoemd tot Professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford. Hij had in 1922 zijn eerste wetenschappelijke publicatie geschreven. Jarenlang probeerde hij bij fictie-uitgevers een manuscript gepubliceerd te krijgen dat alle kenmerken had van een wetenschappelijke uitgave een middeleeuwse teksten. Hij noemde dit werk De Silmarillion. Maar zelfs toen al zijn latere boeken grote successen werden, waagde geen enkele uitgever zich aan. Het boek dat Tolkien over Hobbits schreef is het begin van het wereldberoemde oeuvre van Tolkien. De avonturen van de Hobbit werden zo’n succesvol dat de uitgever Tolkien aanspoorde om een vervolg te schrijven. Dit vervolg groeide uit tot The Lord of the Rings, een driedelig epos.

Na zijn leerstoel twintig jaar bekleed te hebben, en gelauwerd te zijn met eredoctoraten aan de universiteiten Dublin, Luik, Marquette en Harvard, nam Tolkien in 1959 afscheid van het universitaire leven. Het succes van In de ban van de ring zorgde ervoor dat hij samen met Edith een rustig bestaan kon opbouwen, weg van de fans en de media die steeds meer beslag legden op het gezin. In 1971 stierf Edith na een langdurige ziekte en een jaar later, vlak nadat hij door Koningin Elizabeth nog benoemd was tot Commander of the Order of the British Empire, werd hij met een acute maagzweer opgenomen in ziekenhuis. John Ronald Reuel Tolkien stierf aan de gevolgen hiervan in 1973, op eenentachtigjarige leeftijd. De Silmarillion verscheen postuum in september 1977.