Auteurs

Nico de Beer

Nico de Beer heeft iets met taal. In het dagelijks leven is hij docent Engels en Nederlands in Tilburg. Op 52-jarige leeftijd wordt hij gediplomeerd journalist. De Beer (1958) heeft tot op heden vier boeken geschreven. Een autobiografisch werk (Zwaluwen, 1998), een familievertelling over een veerbootramp op de Oostzee in 1994 (Overtocht naar Zweden, 2003), een roman over de onderwijswereld (De laatste schakel, 2007) en een thriller over gedwongen prostitutie (2015).

Nico de Beer schrijft wekelijks meerdere columns, die gepubliceerd worden op de site van Boekreviews, of op zijn eigen site: www.ndebeer.net Hij schrijft graag over uiteenlopende onderwerpen: persoonlijke, cultureel betrokken en maatschappij kritische columns wisselen elkaar af.
De Beer: ‘Ik ben leraar; ik moet mensen iets leren. Met mijn columns probeer ik de lezer te wijzen op belangrijke zaken zoals het uitspreken van erkenning aan het adres van je ouders. Maar ook het schetsen van het leven van een taxichauffeur in Dubai of een waarschuwing voor een type auto-ongeluk dat nog te vaak gebeurt. Het schrijven van columns houdt me scherp, omdat ik de regels van een column eerbiedig. Ik houd me aan een bepaald aantal woorden, zodoende blijft het een frisse taaloefening.’

Schrijven doet hij vanaf het begin van de jaren negentig. Zijn eerste publicatie is autobiografisch: Zwaluwen (1998). De Beer wil zelf een verhaal gaan bedenken en vindt zijn inspiratie in een ramp op de Oostzee. Daar vergaat in september 1994 de veerboot M.S Estonia, waarbij 852 mensen omkomen. Al bij het vernemen van het ongeluk op het journaal die bewuste morgen, heeft hij beelden op zijn netvlies van deze horrornacht op zee. De Beer zat vaak genoeg op de veerboot naar Engeland om te weten onder welke omstandigheden de ramp zich voltrokken moet hebben.

Hij bezoekt Zweden en Estland en bereidt zich voor om een factionboek te schrijven: fictie gebaseerd op werkelijkheid. Hij maakt de oversteek op de opvolger van M.S. Estonia, de Regina Baltica.

Overtocht naar Zweden verschijnt in maart 2003. Het boek krijgt lovende kritieken en ook De Boekensalon, de toonaangevende recensiesite van de bibliotheek, sprak positief over het boek.

Voor zijn volgende boek blijft De Beer dicht bij huis. De onderwijswereld waarin hij werkt – en dan met name die van het zogenoemde ‘tweedekansonderwijs’ – is de achtergrond van een verhaal met als hoofdthema ‘schuld’. Dit boek – De laatste Schakel – verschijnt in maart 2007. Net als de eerste twee verschijnt deze titel bij uitgeverij Servo.

Hij begint een nieuw boek over een Brusselse taxichauffeur, maar dat blijft een tijdlang onvoltooid op zijn computer staan. De Beer gaat Journalistiek studeren. Hij is opnieuw met taal bezig. Omdat hij docent Engels is, kan hij een stage regelen bij Amerikaanse kranten in Boston. Hier schrijft hij een veertigtal artikelen.

Hij rondt zijn studie af en pakt de draad van het schrijven weer op. In dertien maanden werkt hij het verhaal over de taxichauffeur uit tot de thriller Schakels, die in november 2015 bij uitgeverij LetterRijn is verschenen. De boodschap van dit boek is: Het zware leven dat vrouwen moeten doorstaan als ze slachtoffer worden van mensenhandelaren.

Zie www.ndebeer.net voor meer informatie over Nico.