Auteurs

Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson werd op 28 maart 1927 geboren in Göteborg, Zweden. Haar vader werkte als scheepsbouwer en haar moeder was huisvrouw en nam de zorg voor twee kinderen op zich.

Marianne ging na haar studie werken bij een plaatselijke krant. Met haar man, een zeeman, kreeg zij kinderen. Ze koost er niet voor om alleen de kinderen op te voeden maar combineerde zij het moederschap met een carrière in de journalistiek. In Göteborg ging ze aan de slag als journaliste. Toen ze naar Stockholm verhuisde ging ze aan de slag als hoofdredacteur van meerdere tijdschriften. Ook werkte ze vijftien jaar als redactiechef voor een krant.

Alles leek voor de wind te gaan tot ze op haar tweeënveertigste in een diepe depressie raakte. Ze kreeg twee jaar lang psychoanalyse en ontdekte dat ze ook op een andere manier kon schrijven dan alleen als journaliste. In kader van haar therapie moest ze haar droom uitschrijven, dit leidde uiteindelijk tot haar carrière als schrijfster.

In 1980 verscheen haar debuut Eva’s Boek. Na haar debuut volgden tal van boeken die in miljoenenoplagen gedrukt werden in verschillende talen.

Marianne Fredriksson kreeg in 1998 de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Deze prijs ontving ze voor haar roman Anna, Hanna en Johanna.

Andere bekende boeken van haar hand zijn onder andere Het raadsel van de liefde, Mijn leven in Zweden, Elisabeths dochter, Inge en Mira, Volgens Maria Magdalena, De elf samenzweerders, Als vrouwen wijs waren, Het zesde zintuig, De nachtwandelaar, Simon en Norea dochter van Eva.

Marianne Fredriksson is begin februari 2007 op 79-jarige leeftijd overleden.