Auteurs

Lida Dijkstra

Lida groeide op in een klein, Fries dorpje. Op haar achttiende ging ze in Leiden studeren aan de Reinwardt Academie, HBO voor museummedewerkers. Daarna studeerde ze in dezelfde stad kunstgeschiedenis en archeologie. Ze werkte tijdens haar studie als student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut en gaf rondleidingen in Stedelijk Museum De Lakenhal.

In 1986 keerde ze terug naar Friesland waar ze projectmedewerkster bij de Stichting Monument van de Maand werd en vervolgens conservator in het Museum Joure.

De geboorte van dochter Ingeborg leidde tot een carrièrewending; Lida besloot zich toe te leggen op creatief schrijven. In 1994 verscheen haar eerste kinderboek.

Tegenwoordig is schrijven haar beroep. Lida schrijft in het Fries en het Nederlands en vertaalt haar eigen boeken van de ene naar de andere taal. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied.

Lida heeft onder meer een Vlag en Wimpel van de griffeljury ontvangen voor Wachten op Apollo, haar prentenboek Schattig is door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury bekroond met de eerste prijs en ze heeft tweemaal achtereen de Simke Kloostermanprijs, de prijs voor het beste Friese kinderboek, ontvangen.

Met echtgenoot Henk woont Lida in De Knipe, een dorp onder de rook van Heerenveen