Auteurs

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963 – Haarlem, 2015) debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller Vals licht(1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. Zijn werk verscheen in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Japan.
Behalve romans en verhalen schreef Joost Zwagerman ook poëzie. Inmiddels zijn er vijf dichtbundels verschenen. In 2005 kwam Zwagerman met een nieuwe uitgave Roeshoofd hemelt, in 2007 bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs. Ook in 2005 verschenen de vroege bundels in één band onder de titel Tot hier en zelfs verder. In 2014 publiceerde hij de bundel Voor alles. 

Joost Zwagerman schreef 1985 essays en kritieken voor Vrij Nederland en was enige jaren columnist van de Volkskrant en NRC Handelsblad. Geliefde onderwerpen zijn onder meer literatuur, beeldende kunst en popmuziek.
In 2007 publiceerde Joost Zwagerman het pamflet De schaamte voor links, over de ideologische crisis onder links in het algemeen en de PvdA in het bijzonder. In 2009 trok een nieuw pamflet van Zwagerman de aandacht: Hitler in de polder & Vrij van god.
Naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag zag Standplaats Zwagerman het licht, een bundel over het schrijverschap van Joost Zwagerman met bijdragen van onder anderen collega-auteurs en literaire critici als Carel Peeters, Rob Schouten, Arie Storm en Kester Freriks.

Van 1998 tot 2000 was Joost Zwagerman vaste gast in het tv-programma Barend & van Dorp. In 2003 en 2004 presenteerde Joost Zwagerman VPRO’s Zomergasten. In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre en in 2010 was Joost Zwagerman de auteur van het Boekenweekgeschenk. Ook was hij een graag geziene, vaak terugkerende gast in De Wereld Draait Door. Eind 2013 verscheen zijn bejubelde magnum opus Americana, Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur.
In het najaar van 2015 verschijnt een herdruk van zijn Door eigen hand. Zelfmoord en de nabestaanden.
Van zijn werk zijn ruim 1,2 miljoen exemplaren verkocht.

Joost Zwagerman beroofde zichzelf van het leven in september 2015.