Auteurs

John Boyne

John Boyne werd in 1997 geboren in Dublin, Ierland. Hij studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College. Ook studeerde hij een jaar Creatief Schrijven aan de universiteit en nu geeft hij op diezelfde universiteit les in het vak.

Zijn eerste werk bestond voornamelijk uit korte verhalen die gepubliceerd werden. Zijn eerste roman was direct genomineerd voor de Ierse Hennessy Literary Award. De laatste jaren zijn veel van zijn verhalen gepubliceerd. Vijf van zijn kinderverhalen werden uitgezonden op televisie en enkele anderen werden uitgezonden op de radio en BBC.

Zijn eerste boek Dief van de tijd werd genomineerd voor de Ierse Times Literature Award. Zijn derde boek was genomineerd voor de Hughes & Huges Irish Novel of the Year Award.

Zijn boek De jongen in de gestreepte pyjama kwam in 2006 uit en werd zowel uitgegevens in kinder- als volwassen editie. Het boek stond 41 weken op de bestsellerlijst van Ierland, behaalde de toppositie in Australia? en ook in Engeland werd het boek een toptien bestseller. Het boek won twee Ierse Book Awards en was in vele landen genomineerd voor prijzen. Ook werd het boek in april 2007 verfilmd door Miramax/Disney.

Inmiddels heeft Boyne diverse romans op zijn naam staan die in 25 talen zijn gepubliceerd.

Naast het lesgeven heeft hij tevens boekrecensies en artikelen aangeleverd ter publicatie. Ook schrijft hij wekelijks een kort verhaal voor de krant Sunday Tribune.

John Boyne woont met zijn partner in Dublin.