Auteurs

Ian Rankin

Ian Rankin werd in 1960 geboren in Cardenden, Schotland. Toen eind jaren zestig de mijnen om economische redenen werden gesloten, verloor het stadje zijn hoop. Rankin had geen andere optie dan te fantaseren over een betere toekomst. Zijn fantasieën kwamen tot uiting in het schrijven van verhalen en strips. Een docent op school ontdekte zijn talent en al snel wint hij de tweede prijs tijdens een gedichtenwedstrijd. Dit gedicht werd uiteindelijk zijn eerste publicatie.

Rankin ging als eerste van zijn familie studeren in Edinburgh. Na het afronden besluit hij verder te studeren om te kunnen promoveren in Schotse Literatuur. Dit lukte hem niet, maar ondertussen schreef hij wel zijn eerste drie boeken. In het boek Knots & Crosses maakt de lezer voor het eerst kennis met John Rebus, later een vaak terugkerend personage in de boeken van Rankin.

Rankin trouwt in die periode met Miranda Harvey. Ze wonen in die tijd in Londen en Rankin werkt als secretaris en verslaggever. Na vier jaar in Londen gewoond te hebben besluiten zij om naar Frankrijk te verhuizen zodat Rankin zich volledig op het schrijven kan concentreren. Hun twee kinderen worden in Frankrijk geboren, maar zijn uitgever begint te klagen dat het lastig is zijn boeken te promoten als hij constant in het buitenland zit. Hierop besluit de familie terug te keren naar Schotland, waar zij vandaag de dag nog steeds in Edinburgh wonen.