Auteurs

Darren Shan

Darren Shan werd op 2 juli 1972 geboren in Londen onder de naam Darren O’ Shaughnessy en groeide op in het zuidoosten van Londen. Op zijn zesde verhuisde hij met zijn ouders en broertje naar Limerick, Ierland.

Darren doorliep zijn basisschool in Askeaton, waar zijn moeder lerares was. Zijn middelbare school doorliep hij op het Copsewood College. Na die periode keerde hij terug naar Londen op Sociologie en Engels te studeren. Indertijd werkte hij enkele jaren voor een kabelmaatschappij, voor hij aan de slag ging als fulltime schrijver.

Darren wilde van jongs af aan schrijver worden maar begon pas in zijn tienerjaren met schrijven in zijn vrije tijd. Op zijn veertiende kocht hij zijn eerste typemachine en schreef diverse, nooit afgemaakte, boeken. Op zijn vijftiende deed hij mee aan een schrijfwedstrijd. Hij schreef een script voor televisie.

Op zijn zeventiende rondde Darren zijn eerste boek, maar het werd nooit gepubliceerd. Het zette hem wel aan tot het schrijven van complete boeken en niet alleen korte verhalen. De daaropvolgende jaren wisselde hij het schrijven af met werken. Hij schreef een boek per jaar en oefende in diverse genres. Toen hij begon met fulltime schrijven produceerde hij vijf tot zes boeken per jaar. Inmiddels schrijft hij er maximaal drie doordat veel tijd wordt opgeslokt door promotiewerkzaamheden rondom zijn titels.

Het eerste boek dat gepubliceerd werd was voor volwassenen en werd in 1999 uitgegeven onder zijn geboortenaam, maar verkocht weinig.

Hij schreef een kinderboek als bijproject, maar het boek kreeg veel media-aandacht en Warner Bros toonde interesse in de filmrechten. Darren’s carrière als kinderboekenschrijver was begonnen.

Inmiddels heeft hij meerdere boeken geschreven met vampiers in de hoofdrol. Inmiddels worden zijn boeken op elk continent uitgegeven, in meer dan dertig landen en twintig talen. Zijn boeken werden in verschillende landen regelrechte bestsellers en inmiddels zijn er meer dan tien miljoen exemplaren van verkocht.

In zijn vrije tijd kijkt Darren graag film, verzamelt kunst, leest veel boeken, wandelt graag, luistert muziek, reist over de hele wereld en kijkt American Football.