Auteurs

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón werd geboren in 1964 in Barcelona, vlak bij de Sagrada Familia van Antoni Gaudí. Hij debuteert in 1993 met El príncipe de la niebla, een jeugdboek. Daarna volgen nog 3 jeugdboeken.

In 2001 wordt zijn eerste boek voor volwassenen gepubliceerd in Spanje, De schaduw van de wind. Inmiddels is deze roman in maar liefst 30 talen vertaald en in meer dan 40 landen uitgegeven. Hij won vele prijzen en ruim 11 miljoen exemplaren gingen er wereldwijd over de toonbank. De schaduw van de wind was de eerste van vier romans, die alle gesitueerd zijn in het mysterieuze, gothic Barcelona, met als centrum Het Kerkhof der Vergeten Boeken. De tweede roman Het spel van de engel verscheen in Nederland op 28 mei 2009.

Overigens zijn de romans volstrekt onafhankelijk van elkaar te lezen, al doen bepaalde personages opnieuw hun intrede in het tweede deel, en is de periode dezelfde: van de Industriële Revolutie tot en met de jaren na de Spaanse Burgeroorlog, toen Spanje zuchtte onder de dictatuur van Franco.

Kenmerkend voor de auteur is zijn voorliefde voor draken. Dat is niet zo gek, want Barcelona is een uitgesproken drakenstad. Het motief siert vele gevels, en draken spelen bijvoorbeeld ook een grote rol in de septemberfeesten, de Festes de la Mercè. De auteur verzamelt draken in alle soorten en maten en van alle mogelijke materialen.