Interviews

Interview met Lisette Kreischer

Lisette Kreischer houdt van lekker eten, maar wel van gezond en duurzaam eten. Ze is verantwoordelijk voor de introductie van de inmiddels bekende term ecofabulous. Lisette is druk met het verwezenlijken van haar ambities, het najagen van haar droom en het realiseren van haar doelen. Zo vind je niet alleen kookboeken van haar hand, maar houdt zij zich onder meer ook bezig met haar exclusieve lijn van vegan cupcakes, geeft ze lezingen en workshops door het hele land en is ze nog steeds de Veggie in pumps!

Lisette besloot op haar 10e te stoppen met het eten van vlees. Een behoorlijk jonge leeftijd en op dat moment was zij nog volledig afhankelijk van de wil van haar ouders om mee te werken. Zij deden immers de dagelijkse boodschappen en maakten het avondeten klaar. Zij hebben vrijwel altijd hun dochter gesteund in haar keuze. ‘Mijn ouders vonden het prima. Er was wel een beetje gespartel in het begin, omdat er weinig kennis was over vleesvervangers, maar al gauw verscheen er een apart pannetje op het vuur. Ik ben altijd gesteund in mijn ideeën en idealen.’ Ondanks dat Lisette al op jonge leeftijd idealen had en besloot te stoppen met het eten van vlees, heeft zij nooit echt een inspiratiebron gehad. Ze ervoer onrecht en dat was voor haar genoeg om zeker te weten dat ze geen vlees meer wilde eten. ‘Eten inspireerde me. Het feit dat ik het elke dag deed, meermalen per dag, maar me te weinig afvroeg wat ik daadwerkelijk in mijn mond stopte. Het triggerde iets in me, iets wat wilde weten, wilde onderzoeken, opnieuw wilde kiezen.’

Ze studeerde af met het concept Veggie in Pumps, dat meermalen in de media verscheen. Ook was ze verantwoordelijk voor de introductie van de term ecofabulous. Het platform is tot op de dag van vandaag een groot succes en er zijn inmiddels meerdere personen aan verbonden. Ondanks Lisette haar andere succesvol ontplooide activiteiten, is ze nog steeds verbonden aan het platform. ‘Veggie in Pumps zie ik als de basis. Het is naast een conceptgedachte, ook een vat van overtuigingen en waardes van waaruit alle andere concepten en ontwerpen ontstaan.’

Een van de concepten die een succesformule bleek te zijn, zijn de kookboeken van haar hand. Allen herkenbaar aan de aantrekkelijke vormgeving en persoonlijke touch. Lisette zit nooit zonder inspiratie voor nieuwe recepten. ‘Ik kijk om me heen, heb een grote verzameling aan oude recepten en veel kookboeken. Ik laat me graag inspireren door de natuur, de seizoenen en dan uit dit alles ontstaan weer nieuwe recepten, die ik veelal ‘veganiseer’ vanuit bestaande recepten.’ Veelgehoord excuus is dat het een dure en vooral moeilijke levensstijl zou zijn. Niet alle producten zijn standaard in de reguliere supermarkt verkrijgbaar. Toch wordt Lisette er nooit moe van als ze voor de zoveelste keer moet uitleggen waarom ze hiervoor gekozen heeft en dat het echt prima te doen is in het dagelijks leven. ‘Het is onwetendheid en het is mijn missie om te laten zien en te vertellen dat het tegendeel waar is. Men weet het niet, ik wel, dus vertel het graag en dan nog een keer, en nog een keer…’

Haar keuze voor het veganisme heeft niet alleen invloed op haar eigen leven, maar ook op dat van de mensen om haar heen. Wanneer er immers vrienden bij Lisette komen eten, dan zal ze altijd een veganistische maaltijd op tafel zetten. Door de jaren heen merkt ze dat er veel mensen toch enigszins meegaan in haar manier van eten. ‘Ze hebben bij mij af kunnen kijken dat het eigenlijk heel leuk, gezond en lekker is en vooral helemaal niet moeilijk of duurder. Ik vond het wiel gewoon voor ze uit en dat werkte perfect! Mijn moeder werd op haar 50ste vegetariër, mijn vader eet bijna alleen nog maar sojayoghurt, veggieburgers en bijna al mijn vrienden zijn flexinist geworden. Zij zijn vegetariër met veganistische uitstapjes.’ Ook haar huisdier, haar hond, moet eraan geloven. Lisette heeft hier een duidelijke overtuiging in. ‘Honden zijn helemaal aangepast aan het zijn van een metgezel van de mens, het zijn allang geen wolven meer die weten hoe ze moeten jagen en slachten. Wanneer ze honger hebben of moeten slapen. Het is helemaal aangepast aan ons ritme, aan onze omgeving. Dat deed me afvragen of een hond wel perse vlees moet eten.’ Van het hondenvoer uit de winkel werd Lisette sowieso niet blij, omdat dit vaak niet als het beste bekend staat. Hierdoor ging ze op onderzoek uit. ‘Ik ontdekte dat er al veel onderzoeken zijn gedaan naar voedselpatronen voor honden. En het bleek dat honden die plantaardig aten bijvoorbeeld minder snel kanker kregen dan honden die vlees aten. Honden zijn alleseters en kunnen net zo goed leven op een plantaardig- als vleesdieet, als je ze maar uitgebalanceerd voedsel geeft, net als bij mensen.’ Zodoende is Lisette haar hond plantaardig voedsel gaan geven, wat varieert van brokken, tot kuipjes, tot vers gekookt. Haar huisdier bleek dit heerlijk te vinden. ‘Laatst ben ik bij de dierenarts geweest en hoorde dat mijn hond kerngezond is en als een van weinigen honden echt op zijn natuurlijke gewicht zit. Een mijlpaal. En dat vertel ik mensen, want inderdaad wordt er nog wel eens verontwaardigd op gereageerd.’ Het kost haar geen moeite om haar hond mee te laten gaan in haar levensstijl. Ook op vakantie gaan blijkt voor Lisette geen struikelblok en haar veganistische levensstijl wordt ook over de grenzen gewoon doorgezet.

lisette-kreischer2
Lisette Kreischer

Voor ze op vakantie gaat treft ze wel altijd extra voorbereidingen. Ze ziet dit als voorpret en vindt het leuk om te doen. ‘Ik heb een lijstje bij me met veggie restaurants in de plaats waar ik naartoe ga Eigenlijk lukt het me altijd wel om overal vegan te eten, de ene keer lekker, of overheerlijk, de andere keer wat simpeler. Ik ben niet snel teleurgesteld en maak er graag een feestje van!’  Een all-time favoriet recept is voor Lisette dan ook moeilijk om op te noemen. Dit is voor haar medeafhankelijk van het seizoen. Toch heeft ze een verslaving en dat zijn scones. ‘Met een flinke toef amandelcrème. Ook vind ik anijs/appelcake goddelijk en trek graag wat extra tijd uit voor het bakken van pompoentaart.’

Met al haar inzet voor het veganisme heeft ze al een behoorlijke waardering gekregen, maar het eind is voor Lisette nog lang niet in zicht. In 2010 ontving ze de Trendwatch Award voor duurzaamheid, het mooiste compliment dat ze tot nu toe heeft gekregen voor haar werk. ‘Ze vonden het vooral erg goed hoe ik bezig was met de plantaardige keuken. Ze vonden dat dit heel belangrijk was en gaven mij de award als aanmoediging om vooral door te gaan waar ik mee bezig was omdat dat nog wel eens heel belangrijk zou kunnen worden in de toekomst!’ Lisette is tevreden met hoe het nu gaat, maar laat zich graag inspireren en verrassen. ‘Ik heb geen idee wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar ben erg blij met de projecten die op de planning staan, zoals een mooi nieuw kookboek en een documentaire over zeewier.’

Het mag duidelijk zijn, we gaan nog veel horen van Lisette!

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.