Interviews

Interview Sarah Meuleman

Sarah Meuleman is een bezige bij. Ze presenteert op televisie, geeft presentaties, workshops en lezingen en debuteerde op 20 februari met haar roman De zes levens van Sophie. Tijd om nader kennis te maken met Sarah.

Sarah groeide op in het Belgische Gent maar woont tegenwoordig in Amsterdam. De hoofdstad bevalt haar goed. “Amsterdam is voor mij een gevoel, een tinteling, vrijheid, nonchalance, inspiratie. Een stad die bij me past.” Gezien haar bezigheden komt het ook haar creativiteit ten goede. Deze maand verschijnt haar debuut, een roman met aardige dosis suspense. Sarah vindt het woord suspense ook meer op haar boek van toepassing dan het woord thriller. “Hitchcock vatte het verschil in een enkele scene samen- Thriller: twee mensen zitten aan een tafel, een bom gaat af. Suspense: twee mensen zitten aan een tafel, ergens tikt een bom. De spanning in De zes levens van Sophie is voor een groot deel onderhuids, tussen de woorden. Ik wist dat ik een spannende roman wilde schrijven, zonder dat die spanning de enige of zelfs meest belangrijke kwaliteit van het boek zou worden.”

Het plot kwam voor mij als lezer behoorlijk onverwacht en had zelfs een shockeffect. Voor Sarah een compliment. “Ik vind het een groot compliment dat je het een ‘shockeffect’ noemt want hou zelf erg van plots die weten te verrassen. Maar dat is een fijne lijn: een lezer wil verrast worden zonder zich bedrogen te voelen. Dus moet je een spannend plot zorgvuldig construeren, het ontvouwt zich niet vanzelf. De roman speelt zich op verschillende plekken en in verschillende tijden af, die moeten thematisch op elkaar aansluiten en soepel in elkaar vloeien. Kriskras door het boek duiken motieven op: van iets kleins als een wit jurkje, tot de grotere thema’s. Maar ik laat het graag aan de lezer om die verborgen puzzelstukjes te ontdekken.”

zes-levens-van-sophie
Lees de recensie op Boekreviews

Het verhaal van haar debuut De zes levens van Sophie is geleidelijk gegroeid, voor Sarah haast onbewust. “Toen ik vorig jaar besloot het op te schrijven, heb ik de verhaallijn tot in detail uitgewerkt. De structuur, de toon, alles moest kloppen.” Haar redacteur van uitgeverij Lebowksi las mee en gaf haar feedback gedurende het schrijfproces. Dit ging met name om de grote lijnen en de structuur. “Hij heeft me uitgedaagd om bij mijn oorspronkelijke idee te blijven, geen concessies te doen, ook al betekende dat extra puzzelwerk. Ik ben ontzettend blij dat hij zo volhardend was.” Voor Sarah is het niet vreemd dat ze haar verhaal aan het papier heeft toevertrouwd. Ze schreef altijd al en kan zich niet herinneren dat er een moment was dat ze niet schreef. “Als kind was ik altijd in de weer met gedichten, opstellen, haiku’s, songteksten, theaterstukjes, verhalen. Ik maakte elke maand een tijdschrift waarvoor ik alles schreef, van het openingswoord tot de wedstrijdpuzzel.”

Sarah ging rigoureus te werk om De zes levens van Sophie te kunnen schrijven. Ze werkt als freelance journalist en heeft gedurende zeven maanden alle opdrachten buiten de deur gehouden. “Het boek is geschreven in een flow. Ik begon ’s ochtends om negen uur en schreef door, vaak tot ’s nachts. Ik stond op met de personages en ging ermee slapen. In het holst van de nacht kreeg ik vaak nog ideeën die ik dan in een boekje naast mijn bed krabbelde. Dat werd teveel. Toen ben ik gestopt met ’s avonds werken.”

Fotograaf Jeffry Ruigendijk
Fotograaf Jeffry Ruigendijk

Waar ze nog wel betrokken bij is geweest is de boektrailer die gemaakt is om De zes levens van Sophie te promoten. Sarah vindt zo’n trailer een geweldig middel. “We denken tegenwoordig allemaal in beelden en hebben weinig tijd, met een sterke trailer van 30 seconden kun je een potentiële lezer bij de lurven grijpen. Ik heb nauw samengewerkt met de maker Winston Sawat en de uitgever. Er komt straks nog een extended version en een alternative version aan.” Sarah is momenteel druk bezig met promotionele activiteiten, vooral met het geven van interviews. Een spannende periode breekt aan. “Spannender dan ik voor mezelf wil toegeven, vrees ik. Ik kijk vooral uit naar de presentatie op 19 februari in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Dan is De zes levens van Sophie er écht.”

De kans is klein dat het alleen bij De zes levens van Sophie blijft. Sarah zit vol inspiratie, dus lezers kunnen zeker meer van haar hand verwachten in de toekomst. “Wat mij betreft, blijft het zeker niet bij dit ene boek. Ik speel nu met twee ideeën voor een volgende roman.” Naast het schrijven is Sarah zeer geïnteresseerd in kunst. Kunst heeft haar altijd gegrepen en geïnspireerd. “De vrijheid, de passie, dwarse antwoorden op cliché vragen, links gaan waar anderen rechts kiezen. Die fascinatie leidde tot mijn kunstprogramma Sarah’s Barbaren (VPRO). Maar het allermooist is natuurlijk om zelf te creëren. Ik heb ontzettend genoten van het schrijfproces. En gegruweld, dat ook hoor. Maar wat overblijft is niet de gedachte: dit nooit meer. Het idee is: snel weer.”

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.