Columns

Scheidingsdrama

En toen was ik alleen. Voor het eerst in mijn leven teruggeworpen op mezelf. Nooit over nagedacht dat ik (Ik?) zo confronterend kon zijn. De twijfels, de angsten. Ze dringen zich aan me op. Verwilderd sla ik om me heen. Op zoek naar een uitweg. Ik wil niet bang zijn. Ik wil me sterk voelen. Ik wil, ik vlucht…Maar er valt niet tegen te vechten. Ik ben alleen. En dat lucht op.

Waar ging het verkeerd? Jullie waren zo leuk. Of: we zagen het al zo lang. Bekende opmerkingen na het beëindigen van een relatie.

Na 7,5 jaar een einde maken aan een relatie is geen makkelijke stap. Weloverwogen en overtuigd van mijn gevoel, besluit ik op een avond open kaart te spelen. ´Het gaat zo niet meer. Ik wil niet meer verder met je.’ Daarna volgt verdriet, eindeloze gesprekken die voor je gevoel nergens naar leiden, maar waar je je wel degelijk aan verplicht voelt.

Weet ik zeker dat wat ik doe juist is? Gooi ik werkelijk alles weg wat ik heb opgebouwd? Wat is mijn grondige reden hiervoor? Ik weet het. Diep van binnen weet ik het zo goed. Maar hoe leg je dat uit? Hoe leg je iemand uit dat je gevoel langzaam afgestorven is? Hoe leg je iemand uit dat er geen gelijkwaardigheid meer is waar je zo naar verlangt? Hoe leg je uit aan degene van wie je nog steeds houdt en met wie je alles jaren hebt gedeeld, dat het echt over is. HOE?

Opeens ben je een halve. Je verliest niet alleen je ex-geliefde, maar daarbij een familie, sommige vrienden en bovenal je zekerheid. Voor zover je die had, maar wat wel degelijk zo voelt. Gelukkig leer je ook je echte vrienden kennen en GODZIJDANK viel dat NIET tegen. Wat ben ik blij dat ik goede en positieve mensen om me heen heb verzameld. Jarenlang heb ik niet voor niets zoveel tijd en energie in de belangrijke mensen om me heen gestoken. En nu krijg ik driedubbel terug. Wat een fijn en een warm gevoel. Soms overweldigt het me en anderzijds voel ik me soms schuldig. Het was toch mijn beslissing?

Wat is goed en wat is fout? Bestaat er een goed en fout? Gevoel kun je niet afdwingen. Het is er of het is er niet. En als blijkt dat je gevoel ergens staakt, moet je stappen zetten. Als je oprecht voelt dat je een leven leeft dat je niet wilt, is de keuze niet meer moeilijk. Maar waarom praten we over goed en fout? En waarom doet het zo’n pijn? Ik weet het antwoord. Waarom zou je iemand pijn willen doen, om wie je geeft? Maar waarom zou je bij iemand blijven, terwijl je diegene niet gelukkig maakt. En nog sterker: waarom zelf ongelukkig blijven?

Goed of fout bestaat helemaal niet. Keuzes maken wel. Mij is een ding duidelijk geworden: Gevoel kun je niet uit de weg.

Yvonne Ramerman

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.