Columns

Parkeren

Het heeft de gemeente Eindhoven in haar oneindige wijsheid behaagd om het gratis parkeren bij een winkelcentrum in mijn woonwijk na 25 jaar op te heffen en er een betaald-parkeren-terrein van te maken. De winkeliersvereniging verzette zich er met hand en tand tegen maar het mocht niet baten. ‘Oneerlijke concurrentie voor de stad’ was een van de termen waarmee alle argumenten van tafel werden geveegd en zowel winkeliers, omwonenden als publiek konden alleen maar met lede ogen toezien hoe de gemeente haar zin doordrukte.

Nu is de fiets in de vijfde stad van Nederland erg praktisch en die gebruik ik heel vaak, maar ook ik ergerde me aan dat betaald parkeren. Hoe zou dat in de praktijk zijn? Een kwestie van wennen, werd gezegd. In de maanden na de invoering zag ik knarsetandend toe hoe parkeerwachters gretig als aasgieren op verlaten auto’s loerden, klaar om ze te bespringen met hun witte papiertjes. Hadden ze niks beters te doen?

Afgelopen maandag parkeerde ik mijn auto en kocht keurig een parkeerkaartje dat ik onder mijn voorruit legde. Naast me stond een vrouw te hannesen met een buggy, tassen en drie kleine kinderen. ‘Vergeet niet een kaartje te kopen � voor je het weet heb je een bon,’ hielp ik haar herinneren want ik herkende de drukte die gepaard gaat met klein grut en ze knikte met een rood hoofd. ‘Al gedaan! Maar toch bedankt!’

Gelukkig. Dat was er in ieder geval een die ze niet zouden pakken. In het winkelcentrum scheurde een jongen op een fiets me bijna omver en het hengsel van een mijn tassen brak erdoor. Sinaasappels rolden over de stoep en terwijl ik werd geholpen door een vriendelijke meneer, mopperde die dat hij wel een bon kreeg wegens een parkeerfout maar dat zo’n gast zijn gang maar kon gaan. Hoewel ik volmondig met hem instemde wist ik tegelijk dat het onzin was � de politie zou die jongen moeten bekeuren, daar waren parkeerwachters niet voor. Maar goed, denk je daaraan als je de Bon der Bonnen krijgt?

Het toeval wilde dat ik de volgende dag opnieuw met de auto naar het winkelcentrum moest: mijn dochter belde, ze had nog wat laatste-moment-boodschappen voordat ze een weekend weg zou zijn. Of ik kon komen? Geen probleem. Vanuit mijn werk tufte ik naar het winkelcentrum, zette mijn auto neer en liep naar de Hema, vanaf waar we zigzagden van winkel naar winkel en in een half uur de benodigde inkopen deden. Net toen ik met mijn vingers in het muntgeld greep, besefte ik opeens iets. ‘Ik geloof dat ik vergeten ben om een parkeerkaartje te kopen…’ zei ik verbijsterd tegen mijn dochter. ‘Stom, helemaal niet eens aan gedacht!’

Snel liep ik terug naar mijn auto en gatsamme nee!, daar zat zo’n witte banderol onder mijn ruitenwisser. Zesenveertig euri en vijftig cent was de schade. Ik vloek zelden maar geloof maar dat ik wat krachttermen geuit heb. Wat een zuur geld. En niet uit onwil, maar omdat ik na vijfentwintig jaar er niet 1-2-3 aan kan wennen dat het hier veranderd is. Terwijl ik de dag ervoor nota bene die moeder nog waarschuwde!

Zojuist ging het weer bijna fout. Vlug even twee dozen wijn halen bij de Gall & Gall. Leuke aanbieding, niet mee te nemen op de fiets. In de auto zeg ik tegen mezelf: denk aan je parkeerkaartje denk aan je parkeerkaartje denk aan je parkeerkaartje… het lijkt wel een mantra. Het is niet druk op het terrein maar wel een beetje een zootje omdat het ’s morgens markt is geweest en ik rijd tussen achtergebleven dozen en groente- en fruitrestanten van de ochtend door. Afgeleid als ik ben, besef ik in de wijnwinkel dat ik het weer vergeten ben! Gelukkig ben ik nog maar vijf minuten weg en is mijn zonde nog niet ontdekt. Door het oog van de naald gekropen: twee bonnen in een week zou wel heel zuur zijn.

‘Wen d’r maor an, vrouwke!’ roept een opgewekte marktkoopman die mij ziet zuchten van opluchting. Natuurlijk went het. Ongetwijfeld. Ik mag hopen dat de bedenker van dit idiote plan regelmatig in het winkelcentrum parkeert. Eens kijken hoeveel geld het hem kost om te wennen’.

Els Ruiters

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.