Columns

Nooit meer

Ik heb de afgelopen jaren zoveel columns geschreven, dat ik ieder onderwerp wel gehad heb volgens mij. Ik dacht ook altijd dat ik er goed in was, dat ik wel wist hoe een column in elkaar moest steken.

En dan wordt me gevraagd om een column te schrijven, een jaar nadat ik de laatste heb geschreven. Ik denk: dat doe ik wel even. Ik heb er zo een geschreven, zo iets verzonnen. Maar dan kom ik erachter dat het helemaal niet zo makkelijk gaat. Ik ben hier eigenlijk heel slecht in, meestal weet ik helemaal niet waar ik mee bezig ben. Een column is zo kort en toch moet je hierin alles vertellen. Een goede intro, zodat de lezer niet meteen afhaakt, een boeiende inhoud, de lezer hangt aan mijn lippen, en een verrassend of uniek einde.

Moet ik nu serieus nog proberen om een goede column te schrijven? Hoe heb ik dit ooit gedaan? Een paar jaar lang was ik vaste columniste voor verschillende sites. Voor de ene site schreef ik wekelijks een nieuwe column en voor de ander maandelijks. Een jaar lang heb ik geen column geschreven en ik heb nog steeds geen inspiratie.

Misschien klinkt het vreemd, maar ik vind een boek schrijven toch iets makkelijker. Ja, dat klinkt zeker heel vreemd, ook als ik dit zelf teruglees. Zelfs een kort verhaal schrijven vind ik makkelijker. In het genre thriller dan. Dat ligt me gewoon lekkerder. Ik heb meer met lijken.

In een column heb ik vaak het idee dat ik grappig en origineel uit de hoek moet komen, zo’n beetje als de ideale schoondochter. Hm, volgens mij ben ik alles behalve de ideale schoondochter. Op zich ook een leuk uitgangspunt voor een column, maar dan moet ik weer helemaal overnieuw beginnen.

Misschien moet ik het hier maar bij laten, het ook nooit meer proberen, zo’n gastcolumn. Het is toch veel moeilijker dan ik dacht.

Het grappige is dat begin volgend jaar mijn nieuwe boek uitkomt. Nou ja, grappig? Wel als je beseft dat dit een boek vol met columns is. Een columnbundel van mijn hand. Zestig gebundelde columns die ik heb geschreven.

Ik kan me niet voorstellen dat deze column ooit in mijn columnbundel zou verdwijnen, maar ik heb hem toch weer mooi volgeschreven, maar dit was dan wel de laatste keer.

Chinouk Thijssen

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.