Columns

Katten

Volgende maand ligt mijn nieuwe roman Gevaarlijke erfenis in de winkels en deze week kreeg ik het originele manuscript weer terug van de uitgever om het nog een keer uitgebreid na te kunnen kijken. Dus nestel ik me in alle vroegte in mijn vaste hoekje op de bank en neem de papieren op schoot. Een hele stapel losse vellen, vol met handgeschreven commentaar van de redacteur.   Ik pak de proloog en begin hardop te lezen, want dat is de beste manier om te bepalen of de tekst lekker loopt. Na twee zinnen klinkt een heftig gekrabbel aan de andere kant van de kamerdeur. Dat is poes Esmeralda, die naar binnen wil. En dan kan ik wel net doen of ik niks hoor, maar dan zit ik de rest van de ochtend in de herrie.

Welgemoed leg ik alle driehonderdvijfentwintig losse vellen opzij en ga voor portier spelen. De poes galoppeert opgewekt naar binnen en stiefelt natuurlijk met alle vier haar poten over de papieren heen, zodat ik ongeveer een kwartier bezig ben om het spul weer op de juiste volgorde te krijgen.

Ik ben net weer met lezen begonnen als Esmeralda op schoot springt. Ik krijg kopjes en ze duwt een harige natte snoet in mijn gezicht. Tussen haar oortjes door probeer ik verder te lezen, maar dat schiet natuurlijk niet echt op. Ik zet Esmeralda resoluut op de gang en schenk een kop koffie in. Dan zoek ik mijn plekje weer op en lees verder. ´Miauw,´ klinkt het verontwaardigd op de gang. ´Vrouwtje moet nu even werken,´ roep ik terug, maar daar neemt het beest helaas geen genoegen mee. Er volgt een waar inferno aan kattenprotest en dat win je dus nooit… Zuchtend laat ik mevrouw de doorzetter weer binnen en met haar komt de rest van mijn kattenpopulatie ook de kamer in. Ik heb me net weer op de bank geïnstalleerd, als er een hond de tuin in loopt. De vier katten schieten als een poes naar het raam. Dwars over mij en de koffie en mijn kostbare manuscript heen… En nu zit ik wat triest naar een druipende puinhoop van velletjes te kijken. Help! Hoe leg ik dit ooit aan mijn uitgever uit?

Anita Verkerk

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.