Columns

Even een romannetje schrijven

Romantische boeken en chicklits zijn heerlijk leesvoer, waar je ontspannen van kunt genieten zonder er al te veel bij na te hoeven denken. Geen ingewikkelde lange zinnen,  moeilijke woorden en een plot met de diepte van Loch Nes,  maar een losjes alledaags taalgebruik en een vlot neergezette romantische verhaallijn, waar je gelukkig  geen cursus  Academische-Teksten-Lezen-voor-Dummies voor gevolgd moet hebben om het allemaal te begrijpen.   Tel daar nog een fikse dosis humor bij op en je hebt heerlijke hapklare brokken voor op het strand of naast het zwembad, lekker thuis in bad, in bed of op de bank, en in de tuin of onderweg in trein of vliegtuig.

Omdat romantische boeken zo lekker makkelijk weg lezen, denken veel mensen dat het schrijven van zo’n roman ook een fluitje van een cent is. Iets simpels, waar je niet veel voor hoeft te kunnen. Sterker nog, als zij binnenkort eens een weekje over hebben, gaan ze er zelf ook eentje schrijven. Ik kom bijna dagelijks mensen tegen die er zo over denken en ik knik dan altijd maar eens vriendelijk. Want ik weet intussen uit ervaring, dat het weinig helpt om ze te vertellen dat het helemaal niet zo makkelijk is.

Een boek, maakt niet uit wat voor genre, schud je niet zomaar even uit je mouw. Ik vergelijk het schrijven van een roman graag met het organiseren van een lekker etentje. Dat gaat ook niet van Ik-draaf-gauw-naar-de-keuken-als-de-gasten-al-op-de-stoep-staan-en-dan-kijk-ik-wel-even-wat-er-nog-in-de-koelkast-ligt.

Nee, iedereen die wel eens voor het jaarlijkse Familie-Kerstdiner heeft moeten zorgen, weet dat zo’n festijn ontzettend veel voorbereiding én stress kost. Bedenken wat je gaat serveren, alle boodschappen doen, het koken zelf en tenslotte het smakelijk én in de goede volgorde opdienen van al die verrukkelijke hapjes…  Daar gaat een gigantische berg tijd in zitten en veel mensen beginnen dan ook al maanden van te voren met de planning. Want die hapklare perfect gegratineerde aardappelpuree-zonder-klontjes glijdt bij de gasten alleen maar zo vlot naar binnen, omdat jij uren en uren hebt staan kloppen om die rottige harde stukjes er allemaal uit te krijgen!

Anita Verkerk

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.