Columns

Eerlijkheid

De belofte om eerlijk te zijn. Echt eerlijk. Dat is wat ik wil en waar ik in geloof en op vertrouw. Tegelijkertijd weet ik dat er momenten genoeg zullen zijn dat ik bang ben voor de waarheid. Dat ik angst voel om eerlijk te zijn, of bang ben om naar de waarheid te luisteren. Wanneer vertrouw je dan op je verlangen naar pure echtheid en wanneer is het verstandiger angst als advies te nemen?

Altijd zeggen wat je denkt, is dat hetzelfde als geen blad voor de mond nemen? Wat als je weet dat de waarheid verdriet zal veroorzaken? Op welk punt ontstaat de leugen en waarom?

Goed zeggen wanneer iemand je vraagt hoe het gaat met je terwijl je je klote voelt, is dat een leugen? Wanneer houdt je iets achter en wanneer ga je daarmee te ver? Wat als je diep in je hart het eerlijke antwoord hebt op alle vragen maar bang bent jezelf zo bloot te geven? Is eerlijkheid dan nog steeds verantwoord?

Ik ben voor eerlijkheid. Ik geloof dat eerlijkheid de belangrijkste basis is voor vertrouwen. Ik geloof dat een harde leugen het vertrouwen kan beschamen, zodanig dat het nooit meer geheeld kan worden.

Ik weet alleen niet of ik het aankan. Pure eerlijkheid. Hoe graag ik het ook zou willen. Ben ik echt bereid naar de waarheid te luisteren wanneer ik door een leugen getroost zou kunnen worden?

Uiteindelijk biedt alleen de waarheid troost. Ik zal mijn best doen niet te liegen. Ik zal mijn angsten trotseren en verantwoordelijkheid nemen voor mijn daden, gevoelens en verlangens, in de hoop dat verdriet mij bespaart wordt.

Sanne Claessens

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.