Columns

De tikkende 30

Typ maar eens op Google ‘dertig jaar worden’ in en je krijgt een hele opsomming aan zwanger worden. Het leven na die confronterende dertig wordt dus serieus. Hoe je het ook wendt of keert, je moet toch na gaan denken over bepaalde keuzes die je in je leven moet gaan maken.

Met blijdschap kan ik jullie vertellen dat ik deze week negenentwintig ben geworden, daarbij verlies ik niet uit het oog dat de frustrerende dertig in zicht is. Maar ik mag nog een jaar als twintiger door het leven. En daarom heb ik vanavond een Still ’29’ party georganiseerd. Volgend jaar mag ik me aansluiten bij de dertigergroep, laat ik er vooral nu nog even bij stilstaan dat het nog niet zover is!

Volgend jaar zijn mijn jeugdige jaren (met onder andere de jeugdpuistjes, de rimpels en grijze haren zijn in zicht, jawel vorige week trok een vriendin van mij er nog één uit) en vooruitzichten dat ik nog lang niet oud ben, voorbij. De volgende stap wordt namelijk veertig.

Het grappige is dat mensen in mijn omgeving die de veertig gepasseerd zijn of bijna veertig worden, zeggen: ‘Meid, de mooiste jaren komen nu.’  Lekker vooruitzicht dat ik dertig jaar lang heb lopen tobben.

Ik hoop het toch van harte mee te maken, want iedere leeftijd is toch weer een jubileum. Zeker als je om je heen zelfs kinderen van tien ziet wegvallen. Dan mag ik me toch gelukkig prijzen dat ik deze jaren heb mogen meemaken. Maar natuurlijk wil ik af en toe wel even kafferen over het feit dat dertig worden nog zo z’n charme niet heeft.

Want op het gebied van liefde, gezin en carrière wordt er wel van je verwacht dat je het nu zo onderhand een keer weet. En op een feestje tussen de zestienjarigen lopen is toch ook niet helemaal wat je ervan verwachtte. Ik word dus echt ouder.

Accepteren is dan het enige woord dat in dit verhaal van toepassing is. En laat ik vanavond maar even hardop zeggen dat ik nog steeds een twintiger ben!

Yvonne Ramerman

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.