Columns

De maatschappij en haar snelheid…

Sinterklaas heeft weer huizen vol cadeaus bezorgd. Hij is nog niet terug met zijn boot in Spanje of de Kerstman staat voor de deur! De vraag rijst bij mij: waarmee moet hij ons nog blij maken? Zo welvarend als we zijn, weten we soms niet wat voor impact het heeft. De snelheid waaraan we ons onbewust meten, laat ons vooral niet achter blijven. Een mooi huis mag toch niet de plaats innemen van twee auto’s of drie vakanties? Hoelang houden we dit nog vol?

Ik kijk om me heen en zie meterslange wensen door ontevredenheid en ongeduldigheid. Ik snuif bij velen hun vergeten passie op. Vervaagd door muntstukken en eindeloze doelen van meer. Bij de een is het materialisme en bij de ander een onweerstaanbare behoefte om de beste te zijn. Het laatste overtuigt mij. Dat terwijl de meesten het liefst een kist goud vinden onderaan de regenboog.

Deze maatschappij verleidt je om als een verzopen kat door het leven te gaan en herhaaldelijk om hulp te roepen. Maar niemand hoort je. De schreeuw om aandacht is nabij, we weten uit verveling niet meer wat we met alle luxe moeten doen en wat is het dan niet makkelijk om er een probleem van te maken. Het luxeprobleem: teveel keuzes op het gebied van werk, relatie, restaurant, auto, vakantie. We nemen ontslag als het werk ons niet zint. We ruilen onze man of vrouw in als een paar oude schoenen. We geven geld uit, dat we niet uit kunnen geven. Lang leve alle kredietinstanties! En net als het er op neer komt dat je eens tevreden moet zijn, ruilen we de auto in voor een splinternieuwe.

Maar wat doe je als alle dromen zijn uitgekomen?

Een nachtmerrie die mij bezig houdt. Want keer op keer vervang ik een oude droom voor een nieuwe. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Stel dat de tevredenheid toeslaat. Ik kets het dan mooi weer terug. Wat moet ik met tevreden zijn? Dat klinkt als opsluiting in mijn eigen persoonlijkheid. En dat klinkt als benauwend. Nee, nieuwe dromen maken! Een nieuwe uitdaging, een nieuwe kans. Totdat het geheel oplost als zout in water. Bestaan dromen dan nog?

Yvonne Ramerman

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.