Columns

Column: Vrijheid

Vrijheid is meer dan niet gebukt gaan onder oorlogsdreiging en oppressie. Vrijheid wordt ingeperkt door overbevolking, welvaart en voortschrijdende regelgeving.
Spontaan naar de schouwburg gaan is al lange tijd praktisch onmogelijk; veel voorstellingen zijn aan het begin van het theaterseizoen al uitverkocht. Op goed geluk – en in vrijheid – door Europa gaan reizen zal in het hoogseizoen ongetwijfeld tot dagen leiden dat onderdak vinden een probleem wordt. Wij hebben de vrijheid om zonder poespas een vlucht te boeken naar een Westers land. Dit werkt niet voor iedereen zo. Kom je uit een land met een visumplicht voor het Schengengebied (en dat zijn er 128!) en wil je in een jaar tijd enkele malen naar Europa reizen, dan ben je voor dit visum 142 euro kwijt. Uiteraard met de nodige bureaucratische rompslomp.
Overweeg je om naar Canada te emigreren, dan volgt onderwerping aan een lijst met procedures waaronder medische keuring, verklaring omtrent gedrag, opleiding, cv, toelatingsgesprek. De vrijheid waarmee de vroegere pioniers naar De Nieuwe Wereld vertrokken (vaak om de armoede hier te ontvluchten), heb je niet meer. Deze laatste twee zijn voorbeelden van vrijheidsbeperking door toenemende welvaart en bevolkingsgroei.

Laatst volgde ik in de personeelskamer een discussie over ‘met pensioen gaan’. Stop ik nu, was de overweging van een collega, of werk ik nog een jaar door (gaat hem na pensionering netto 80 euro extra per maand opleveren, tot aan zijn dood toe). Lastige keuze, zonder een glazen bol. Neem je een tussenjaar voor je zelfontplooiing, welke garanties heb je dan na thuiskomst? Allemaal keuzes die met vrijheid te maken hebben. En allemaal moeilijke keuzes.

We worden bedolven onder informatie die onze vrijheid aantast; een brief van de bank dat het filiaal in jouw dorp gaat sluiten. Wijzigingen in studiekosten en hypotheek. Regelgeving en cultuurvorming vormen een obstructie voor onze vrijheid. Tenzij je vrijheid uitsluitend koppelt aan ‘vrij van oorlog’, is het een goed dat zwaar onder druk staat. Er moet nogal wat vlekkeloos verlopen, wil je onbelemmerd van vrijheid kunnen genieten. En dit laatste is in toenemende mate een utopie; dat gaat niet gebeuren.

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.