Columns

Column: Oog voor detail

Ken je dat? Een detail uit een gelezen boek blijft je langer bij dan de feitelijke plotelementen waar het de schrijver om te doen was. Jaren geleden las ik Terug naar Coal Run van de Amerikaanse Tawni O’Dell. Sterk verhaal met een goed plot, geloofwaardige personages en sluimerend aanwezig de ruimte waarin het zich afspeelt.

Het verhaal is gesitueerd in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar de schrijfster opgroeide. In de tweede helft van de vorige eeuw beleefde een aantal staten ten zuiden en zuidoosten van New York een economische crisis vanwege de teloorgang van de staalindustrie en de mijnbouw. Jeugdwerkloosheid en een decennialange somberheid waren het gevolg. Men sprak van de Rust Belt. Jonge mensen wilden de armoede ontvluchten, maar hadden van hun ouders een afwachtende houding meegekregen en bleven. Billy Joel zingt over deze problematiek in zijn lied Allentown (we’re waiting here in Allentown for the Pennsylvania we never found, for the promises our teachers gave, if we worked hard and if we behaved).

O’Dell schrijft met passie over de crisis die haar generatiegenoten trof en het vertellen van dit verhaal is het werkelijke thema van het boek. De hoofpersoon, Ivan Zoschenko, is een man die zijn levensdromen niet verwezenlijkt heeft gezien. Om hem heen ziet hij weinig mensen bij wie dit wel is gelukt. Zelfs een plaatselijke Vietnamveteraan, die altijd zijn bewondering kon wegdragen, is een alcoholist die er onverzorgd bijloopt en door iedereen wordt genegeerd.

Als er toch een gesprek plaatsvindt tussen de twee, merkt Ivan op dat de veteraan destijds twee jaar gediend heeft in Vietnam in plaats van een. (Amerikaanse soldaten namen voor de periode van één jaar deel aan de Vietnamoorlog, de zogeheten Tour of Duty; overleefde je dat jaar, dan zat je dienst erop.) De naar alcohol riekende ex-militair antwoordde: ‘Ik ben nog een jaar in die hel gebleven, omdat er dan één jongen minder naar Vietnam hoefde te gaan.’ Deze woorden zijn me altijd bijgebleven.

Tawni O’Dell heeft vijf romans geschreven, die zich allemaal afspelen tegen de achtergrond van het wel en wee van haar geboortegrond, de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.