Columns

Column: Mijn broer en ik

Achteloos worden we de kamer ingeschopt, mijn broer en ik. Met meer venijn dan op andere dagen. Eindelijk rust na een week rondsjouwen. Vrijdagavond. We hebben het weer gered. Morgen gaat Jacques sporten. Nemen die sportieve neven van ons het over. Kunnen we de opgelopen zweetinfectie uit de poriën persen en herstellen van verwondingen door onverzorgde nagels die door sokken priemen. We slaken een zucht van verlichting, mijn broer en ik. Morgen hebben we het rijk alleen. Schoenen van zijn vrouw zien we zelden. Die hebben een thuis in de kast; wij verdwijnen onder de trap of liggen te stomen op de convectorput.

Het was een enerverende week. Je komt nog eens ergens aan de voeten van een vertegenwoordiger. Het kantoor bezoekt Jacques om de dag en verder is hij de baan op. Mijn broer is te beklagen. Hij moet het gaspedaal bedienen en draait lange diensten. Ik koppel wat en houd een voet bij de rem.

Jacques doet ons zelden uit, als hij niet thuis is. Woensdag was een uitzondering. We stapten een hotelkamer in en belandden naast de bank, alsof het vrijdag was. Mijn broer stootte zijn neus. Jacques kleedde zich haastig uit, geholpen door een dame die al half was ontkleed.

‘Psst,’ hoorde ik mijn broer even later wenken. ‘Kijk daar eens.’

Ik keek naar rechts en zag twee rode pumps versuft bij de verwarming liggen.

‘Herken je ze?’ sprak mijn broer met dubbelzinnige blik.

Ik moest goed kijken. Mijn vetergaten gingen openstaan van verbazing.

‘Die ken ik. Dat zijn …’

‘Juist. De pumps van dat mokkel van de administratie. Die zien we iedere week bij het kopieerapparaat.’

‘Dat mens met dat zwarte ondergoed.’

De pumps kregen ons in de smiezen. Ze glimlachten met enige schaamte. Achter ons klonk het gekreun van Jacques, die de mevrouw van de administratie door het matras heen probeerde te stoten. Wat een stuk bewerkt leer niet allemaal mee moet maken!

Een uur lang staarden we zwijgzaam naar het plafond. Mijn broer en ik. En de pumps? Die keken alsof ze hier kind aan huis waren.

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.