Columns

Column: Vriend van verdienste

Je leeft tachtig jaar en je beste vriend was je hond.  Hoeveel mensen zijn het hier niet mee eens? Ik heb nooit iets met honden gehad. Twee keer gebeten worden door deze viervoeter deed er geen goed aan. En naar school fietsen door het Brabantse platteland en bij elke boerderij achterna gezeten worden ook niet. Totdat mijn dochter en schoonzoon een Duitse herder aanschaften. Buddies from the start!

Onlangs kwam hij een weekend bij ons logeren. Hij volgt je als je schaduw. Hij gaat liggen rusten in je nabijheid. Hij blijft je in zijn vizier houden met die trouwe ogen van hem. Hij vangt iedere hint op dat je met hem wilt gaan spelen. Grijp je naar een sleutelbos of trek je je schoenen aan, dan koppelt zijn geest dat aan een wandeling in het park. Met meer fatsoen dan sommige van je soortgenoten polst hij of hij op de bank mag gaan liggen.  Jij staat centraal in zijn leven. Hiërarchie is voor hem geen probleem. Kortom, een goed opgevoede hond is een vriend voor het leven.

Je vraagt je af waarom er in onze taal zo veel uitdrukkingen met ‘hond’ zijn die negatief van aard zijn of waarin de hond het er niet al te best vanaf brengt: hondsbrutaal, een hondenleven, hondenweer, hondenfooi, hondenwerk. Daartegenover staat zijn grootste verdienste: hondentrouw!

Waar bij talloze mensen grilligheid je meer dan je lief is tot nadenken aanspoort, blijft het contact met een hond ongecompliceerd. Hij is wie hij is. En hij brengt je op het pad van anderen die ook deze eigenschap in het dier hebben ontdekt.  Een ongeschreven code die mensen bijeen brengt; iemand is een hondenliefhebber. Net als motorrijders of rokers. Menige alleenstaande met hond weet wat ik bedoel. ‘Een hulphond kan zoveel meer’, schelt een reclameboodschap in mijn oor.

Hij is die gezellige reus of klein onderdeurtje, die kwispelende begroeter die de hele dag op de deurmat heeft liggen wachten totdat jij thuis komt. Hij is in liedjes bezongen, spreekt in Disneyfilms  tot de verbeelding van kinderen en is het onderwerp van menig guitig Facebookbericht. Geef een like als je het met me eens bent!

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.