Columns

Column: Groot wild

De media krijgen lucht van een incident en vermoeden misstanden op grote schaal, met nader onderzoek tot gevolg. Het startpunt van menig nieuwsbericht dat de gemoederen enige tijd bezig kan houden.

Deze zomer gingen beelden van Cecil the Lion de wereld rond, een 13-jarige leeuw die in een beschermd park in Afrika leefde. Een Amerikaanse jager had stropers een groot bedrag betaald om de Koning der Dieren neer te kunnen leggen. Cecil werd uit het park gelokt en met pijl en boog neergeschoten. Iedereen was geschokt. Temeer omdat de dader een respectabele tandarts was.

De wereld van de plezierjacht werd doorgelicht en verontrustende feiten kwamen boven drijven. In Amerika staan 3,2 miljoen jagers geregistreerd die met pijl en boog op jacht gaan, in binnen- en buitenland. Ook veel Europeanen reizen af naar Afrika voor de kick van de jacht. Nog onthutsender: In Afrika – waar enerzijds oprechte pogingen ondernomen worden om diersoorten te beschermen – zijn boerderijen voor het fokken van leeuwen voor de jacht. Tegen betaling van een flinke som laten ze uiteindelijk een volwassen leeuw vrij om als prooi te dienen voor de bloeddorstige hobby van een rijke jager.

Het idee van dieren fokken voor de jacht is niet nieuw. Ik ben opgegroeid op het platteland en onze buurman – een fervent jager – had een fazantenkooi achter in zijn tuin. Als het jachtseizoen aanbrak, werden deze beesten in het bos losgelaten. Ongewend als ze waren aan vrijheid, hielden ze zich daar op en waren makkelijke doelwitten voor de horde jagers die zich op zaterdagochtend verzamelde. Ik keek hier in verontwaardiging naar, maar accepteerde het. De jacht is een oude traditie. Stammen we niet af van jagers en verzamelaars?

Waarom is de boosheid die ik en vele anderen voelen zo groot? Het zijn de excessen die rijkelui zich in toenemende mate straffeloos kunnen permitteren. Dat zal niet snel veranderen, vermoed ik. Ik vraag me dan af: Als je ongestoord je gang kunt gaan als grootwildjager, ga je dan ook op zoek naar de kick in bijvoorbeeld je seksleven? Je hebt het gevoel dat je boven de wet staat, toch?

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.