Columns

Column: De Orkney eilanden

Na bijna alle toeristengebieden op je netvlies te hebben gehad, wil je eens iets compleet anders. Een plek die op de afvinklijst met afwijkende karakteristieken het hoogst scoort. Dan zou je wel eens terecht kunnen komen op de Schotse Orkney Eilanden.

De Orkneys zijn een groep eilanden ten noorden van Schotland. Alleen de bekendere Shetland Eilanden zijn een verdere bestemming vanaf het Schotse vasteland. Twintig van de eerstgenoemde zijn bewoond. De mensen leven een teruggetrokken bestaan en voorzieningen zijn schaars. Er is geen openbaar vervoer of politie. Een enkel winkeltje, de onvermijdelijke kroeg en een hotel. Op de school worden docenten per helikopter ingevlogen en kinderen gaan op jonge leeftijd op kamers in een Schotse stad voor hun middelbaar onderwijs.

Het land is vlak met veel groen en heide. Er staan maar weinig bomen. De stranden en duinen zijn het domein van zeemeeuwen, die over je heen scheren, beledigd als ze zijn door jouw aanwezigheid. De huizen zijn vestingen met verankerde dakplaten vanwege het weer dat in het najaar erg tekeer gaat. Je zit per slot van rekening midden op zee.

Je verplaatst je per fiets of scooter en stapt op het eiland Sanday af bij een wandelroute. Het pad leidt je naar een strand dat je van je leven niet vergeet: Doun Helzie Beach. De enige voetsporen zijn die van jou. Een rotsachtige kust waar de golven door de eeuwen een poort en een grottenpartij hebben geslagen in de rotswand. Het strand ligt bezaaid met fraaie stenen, het soort dat kinderen graag mee naar huis nemen.

Je bent er alleen of met je reisgezel. Een moment voor jullie alleen. Wil je koers bepalen in je leven, dan is dit je bestemming. Een bestemming die in vroegere tijden per toeval werd aangedaan door Vikingen die het avontuur zochten. Een plek die thuis genoemd wordt door mensen die een reden hadden om de drukke wereld de rug toe te keren. Gastvrijheid ten over. Mensen zijn blij een praatje te kunnen maken.

En dan die stilte. Een stilte die je wel moet accepteren. De Orkneys, een meditatieplek of een formidabel uitwaaistrand.

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.