Columns

Column: De luis in de pels

‘Ik heb bepaalde regels in mijn leven. Regel 1: Ik geloof niets van wat de regering me vertelt!’ Een van de uitspraken van George Carlin, de in 2008 overleden Amerikaanse cabaretier en maatschappijcriticus.

Ik ben ervan overtuigd dat ze op 22 juni van dat jaar in Het Witte Huis een vreugdedansje hebben gedaan en de champagnefles hebben ontkurkt om te toasten op zijn dood. LADIES AND GENTLEMEN, WE GOT HIM. George Carlin kon slechts op één manier zwijgen. En die langverwachte dag was eindelijk daar.

Maar wat een scherpe tong verliet onze westerse samenleving op die dag en wat een leegte laat de man achter! Als geen ander kon Carlin ons een spiegel voorhouden en zijn publiek aan het denken zetten. ‘Vertel mensen dat er een onzichtbare man in de hemel is die het universum heeft geschapen en de meerderheid gelooft je; vertel dat de verf nog nat is en ze moeten even voelen.’

In geen enkele van zijn 21 shows kon Carlin het nalaten de ware bedoelingen van de overheid te ontmaskeren (‘De regering van dit land is een grote club die alles voor zichzelf wil. En jij en ik zijn geen lid van die club.’) Ook plaatste hij vraagtekens bij keuzes die mensen maken (‘Waarom bouwen de bewoners van Kiliwa op Hawaii huizen aan de voet van een actieve vulkaan en klagen ze vervolgens als er lava door de woonkamer stroomt?’). En hij was een taalpurist (‘Why do we drive on the parkway and park on the driveway?’) George had een hekel aan de golfsport en berekende hoeveel vierkante kilometer golfvelden er zijn in de VS. Voldoende ruimte voor sociale woningbouw, aldus Carlin.

Conservatief Amerika hekelde Carlins openhartigheid en kritische houding, maar toch trok de man decennialang volle zalen en worden zijn shows tot op de dag van vandaag nog door miljoenen mensen bekeken op Youtube.

In een korte column als deze kun je de man nauwelijks recht doen. Ken je hem niet en ben je nieuwsgierig, kijk dan naar zijn Arrogance of Mankind op Youtube. Echt onvergetelijk. George Carlin, everybody’s darling!

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.