Columns

Column: De boekenkist

Er moet een kist gevuld worden met boeken die voor later het meest wezenlijke van de mens aangeven. Welke boeken gaan mee? Niet al de slim geconstrueerde thrillers die momenteel Boekenland lijken te domineren. Eerder boeken als Roots van Alex Haley en Papillon van Henri Charrière. Het eerste schetst van binnenuit een inlevend beeld van de slavernij, het tweede geeft een onthutsende kijk op een strafsysteem waarvan men mag hopen dat het tot het verleden behoort.

De zwarte Amerikaan Alex Haley (1921 – 1992) raakt bezeten van de geschiedenis van zijn familie en besluit onderzoek te doen. Hij gaat tot zeven generaties terug en komt uit bij Kunta Kinte, de voorvader die als jongeman in 1767 in Gambia ten prooi viel aan slavenhandelaars en werd meegevoerd naar Maryland, een van de zuidelijke staten van de VS. Daar werd hem zijn identiteit ontnomen en moest hij werken op een katoenplantage. De lezer beleeft in de persoon van Kunta alle gevoelens van angst, opstandigheid en uiteindelijk acceptatie van zijn lot. Aandoenlijk is zijn verlangen om bij zijn kinderen het erfgoed van zijn familie in leven te houden. Net als zijn ouders vertelt hij over het Afrika van zijn jeugd en vertrouwt erop dat zijn vroegere wereld door overlevering bewaard blijft. Latere generaties uit de familie van Haley beleven de afschaffing van de slavernij en de aanhoudende worsteling van de zwarte man in Amerika.

Ook Papillon van de Fransman Henri Charrière (1906 – 1973) handelt over onrecht. Deze misdadiger wordt veroordeeld voor een moord – naar eigen zeggen ten onrechte – en belandt in de St Laurentgevangenis in Frans-Guyana, het buurland van Suriname. Charrière, Papillon genoemd vanwege een tatoeage van een vlinder op zijn borst, onderneemt verschillende vluchtpogingen, maar verdwijnt telkens weer achter de tralies. Jaren ondergaat hij eenzame opsluiting en uiteindelijk brengen ze hem naar Devil’s Island, een strafeiland omringd door een zee vol verraderlijke stromingen en haaien. Toch weet Papillon ook daar te ontsnappen om zich in Venezuela terug te trekken. Daar schrijft hij zijn levensverhaal, resulterend in de bestseller Papillon. Een avonturenroman vol levenswijsheden.

Beste uitgevers, beide boeken in de herdruk graag.

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.